vineri, 26 martie 2021

O regulă importantă în deplasarea pe două roți și secretul circulației în orașele aglomerate







     Sunt câteva reguli stricte de supraviețuire pe stradă când ești pe două roți și aici includem și bicicleta.
    Una dintre reguli este că pe străzile înguste cu linii de tramvai și cu mașini parcate, stai în banca ta, mergi încet sau ocolești străzile dificile pe alte străzi mai largi. Când ești pe două roți un traseu ocolit este, în multe cazuri, mai rapid decât un traseu direct 
     În cazul străzilor dificile pe linia de tramvai nu e recomandat să depășești,  iar pe jumătatea aia de bandă, rămasă de la mașinile parcate, nu ai cum să te bagi.
    Tehnica este să stai cât mai aproape de linia de tramvai ca să eviți portierele sau plecările mașinilor parcate. Dacă ai mașină în față cei parcați nu au cum să te vadă și tu nu ai cum să le vezi roțile sau să îi vezi în oglinzile lor retrovizoare. Nu ai cum să anticipezi anumite manevre ale vehiculelor parcate.
    În asemenea condiții mergi în orb și singura protecție este mașina din fața ta, pe care o folosești drept scut și în cazul unei dube sau camion trebuie să fii conștient de faptul că e posibil ca șoferul să nu știe de prezența ta acolo. Cauza pentru care nu te vede este fix faptul că nu te poți poziționa în raza oglinzilor lui. Adică în oglinda din stânga, pe linia de tramvai nu poți fiindcă aderența pe acel ciment este precară iar în oglinda din dreapta, pe lângă mașinile parcate iar e periculos datorită portierelor ce se pot deschide sau a celor care pleacă din parcare.
     Deci singura soluție este să stai pe mijlocul vehiculului din fața ta și să mergi cu atenție. Pericolul în a circula pe mijlocul mașinii din față este reprezentat de faptul că  nu vezi drumul cu traficul și gropile aferente. De aceea este indicat să păstrăm o distanță sigură care să ne ofere timp pentru ocolirea eventualelor gropi ce apar de sub mașina din față sau să frânăm în siguranță în cazul în care mașina din față execută manevre ce ne pot lua prin surprindere cum ar fi o frânare bruscă sau un viraj neașteptat.          Dar în situația unei străzi dificile alegem răul cel mai mic adică rularea cu atenție pe mijlocul mașinii din față, luând în calcul faptul că nu suntem vizibili pentru participanții la trafic aflați în fața noastră.
     În nici un caz nu încercați manevre de depășire nici prin dreapta pe lângă mașinile parcare și nici prin stânga pe linia de tramvai cu ciment alunecos și plin de praf. În cazul unei încercări de depășire pe linia de tramvai se poate întâmpla ca una din mașinile din față să execute viraj la stânga sau să ocolească o groapă iar manevra de frânare pe cimentul liniilor de tramvai nu se poate realiza în condiții de siguranță.

     Manevrabilitatea vehiculelor pe două roți dată de gabaritul redus al acestora este foarte folositoare în orașele aglomerate. Dar trebuie să fim conștienți și de faptul că, gabaritul redus care aduce atâtea avantaje ne face greu de observat în anumite situații. 
     Nu abuzați de această manevrabilitate și așteptați cu răbdare momentul potrivit pentru a executa anumite manevre. Câteva secunde pierdute se pot recupera ușor în următorul blocaj rutier întâlnit pe drum, unde puteți circula cu viteză mică printre vehiculele staționate la semafor, astfel încât cu puțin noroc să puteți trece de semafor în primul pluton. Nu forțați depășirea pentru a câștiga câteva secunde fiindcă puteți pierde multe zile la rând prin spitale sau ore bune pe la constatări de daune în cel mai bun caz.

     Traficul nu este un concurs de a trece primul sau de a fi în fața celorlalți . În orașele aglomerate cel mai important este să te deplasezi constant. Nu contează viteza cu care te deplasezi. Cât timp ești în mișcare ieși câștigător dar trebuie să o faci în siguranță. 
     Ăsta este secretul deplasărilor în orașele aglomerate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu