marți, 2 martie 2021

Accident tragic în capitală, autoritățile încurcă frâna cu accelerația.



 Pe o stradă din capitală a avut loc un accident rutier cumplit unde două fete și-au pierdut viața.



 Ce ar trebui să se întâmple într-o țară civilizată după o asemenea tragedie?
 Ce ar trebui să înțeleagă oamenii din această tragedie?

 În primul rând avem nevoie de o legislație care să diminueze accesul la mașini puternice.
 La un vehicul cu putere mică, cu cutie manuală, dacă încurci frâna cu accelerația nu se întâmplă mare lucru. Adică doar continui deplasarea cu aproape aceeași viteză în funcție de treapta de viteză. 
 Dacă încurci frâna cu accelerația la o mașină puternică cu cutie automată aceasta va deveni un proiectil.
 Pentru mașinile puternice ar trebui cursuri speciale și examene grele. Țările civilizate au rezolvat această problemă și prin asigurările obligatorii. Asigurarea pentru o mașină de 60 cp este mult mai ieftină decât o asigurare pentru una de peste150 cp. Desigur asigurarea este făcută pe șofer nu pe mașină. Fiindcă mașina nu se conduce singură. În funcție de suma asigurării poți conduce mașini de o anumită putere. Nu este foarte complicat.

 Un alt aspect ce trebuie reținut din acest eveniment tragic, că în anumite zone este recomandat să se conducă cu prudență.
 În acele zone se poate întâmpla ca un pieton să treacă strada prin loc nepermis și dacă îl accidentezi să fii omorât de localnici chiar dacă nu ești vinovat de producerea accidentului.
 Să nu uităm incidentul Sânzieni.


 Eu când merg în vizită la părinții mei în cartierul Rahova merg cu foarte mare prudență atât din cauza pietonilor indisciplinați cât mai ales din cauza șoferilor ce nu dețin permise de conducere. În aceste cartiere este plin de astfel de șoferi.
 Pericolul este prezent și în zonele slab circulate din provincie, unde prezența poliției este redusă și foarte mulți conducători auto șofează sub influența alcoolului, fără permise de conducere sau pot fi întâlniți chiar minori la volan.

 Autoritățile nu par să dețină controlul asupra nici unuia dintre aspectele descrise mai sus.

 De asemenea autoritățile nu dețin nici controlul asupra vitezei de deplasare din zonele cu locuințe.   Datorită traficului aglomerat mulți șoferi încercă să reducă timpul de deplasare prin zonele cu locuințe, pe străzile proaspăt asfaltate în ultimii ani.
 Tot pe strada părinților mei din cartierul Rahova am observat un adevărat raliu. Acele străzi înguste au devenit foarte periculoase. Trotuarul de 1 metru nu poate oferi nici un fel de protecție în fața vitezelor amețitoare cu care se deplasează unii șoferi. Oricine poate muri oricând doar pentru că a ieșit din curte.
 Mulți locatari ai acelor străzi au turnat singuri limitatoare de viteză pentru a se proteja dar mai ales pentru a proteja copiii. 
 Cu mult înainte de a mă naște eu pe acele străzi lungi și liniștite copiii ieșeau la joacă așa cum fac și acum. Dar acum acest lucru este mult mai periculos mai ales datorită lipsei de reacție a autorităților. Deși limitatoarele de viteză au fost cerute în repetate rânduri de către locatarii acelor străzi acestea nu sunt prezente nici astăzi.
 Avem noroc că, pe foarte multe din aceste străzi, de câțiva ani, au apărut foarte multe gropi în asfalt, care reduc mult viteza de deplasare.

 Dar cum să avem noi pretenții la limitatoare de viteză pe străzile cu locuințe de la periferie când noi nu avem așa ceva nici în dreptul parcurilor pentru copii din zone mai centrale ale acpitalei.

 În concluzie:
 Trebuie rezolvat urgent accesul controlat la mașini cu motoare puternice. Inclusiv prin asigurări suplimentare pentru șoferii care doresc să conducă asemenea mașini.
 Pentru accidente cu alcoolemie sunt necesare sancțiuni astronomice, inclusiv privare de libertate minim 6 luni.
 Limitatoare de viteză pe absolut toate străzile și aleile din zonele cu locuințe.
 Toți trebuie să înțelegem că în anumite zone trebuie să avem grijă cum conducem fiindcă localnicii nu au reușit să evolueze din evul mediu.

 Deși nu îmi place ideea, cred că trebuie înmulțite filtrele de poliție mai ales în zonele limitrofe.
 Nu știu dacă este normal dar eu deși conduc zilnic, mai ales prin cartier, nu am mai fost oprit la un control rutier de peste 5 ani. Nu mă plâng, nu sunt nerăbdător să plătesc amenzi, poate că sunt un șofer bun dar cred că asemenea filtre ar face simțită prezența poliției în trafic. Poate aceste filtre ar descuraja șoferii să mai conducă sub influența alcoolului și poate chiar și pe șoferii incompetenți.
 Nu sunt expert în legislație și conduită rutieră dar observ zilnic, cu foarte mare ușurință, șoferi care nu stăpânesc absolut deloc autovehiculul. Printre acești șoferi incompetenți sunt mulți care dețin așa numiții bolizi de lux, cu motoare foarte puternice, ce reprezintă un pericol evident chiar și pentru ochi mai puțin experimentați decât ai polițiștilor. Sunt foarte multe cazuri în care mă întreb cum de nu îi vede poliția? De asemenea mă întreb, oare în țara noastră se poate cumpăra așa ușor indulgența poliției?
 
 Oare dacă localnicii nu ar fi agresat șoferița care a ucis cele două fete, aceasta ar fi fost reținută de către poliție pentru fapta ei?
 
 Există multe întrebări și soluții prea puține din partea autorităților. Din păcate autoritățile nu dau nici măcar explicații pentru modul în care acționează. Să fie ferme în exprimare și să spună clar că dacă șoferița nu era luată la pumni poate ajungea după gratii sau nu. Un comunicat clar în acest sens poate îi educă și pe anumiți localnici mai puțin evoluați, că dacă își fac singuri dreptate se scade din pedeapsa celui vinovat de accident.
 Nu știm dacă agresorii acelei șoferițe au fost identificați și încarcerați. Este de înțeles durerea și șocul pentru pierderea suferită dar agresorii trebuie să își asume faptele și să fie pedepsiți în consecință alături de cea care a provocat această tragedie.
 Sau poate și autoritățile sunt în șoc clinic în ultimii 30 de ani.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu