luni, 18 august 2014

Romanul virtual in lumea civilizata

A fost o vreme cand omul vorbea cu omul. Acum omul vorbeste cu ecranul si uita ca in spatele acelui ecran e un alt om. Chestie care numai prin tarile obscure se intampla.
 Cum de uitam sa fim civilizati?
 In urma incidentului din Covasna unde un motociclist a fost omorat in bataie de catre tigani si un altul a ajuns injunghiat la spital au fost multe dispute in mediul virtual.
 Unii au acuzat motociclistul mort ca mergea cu viteza. Cum au ajuns la aceasta concluzie? Simplu. Toti motociclistii merg cu viteza si drept urmare merita sa moara. In ajutorul acestei acuzatii vine un altul, care cu un limbaj de mahala,  isi exprima frustrarile la adresa motociclistilor.
 Cel mai grav este ca alti oameni se bucura de divergentele aparute intre cele doua tabere, intr-o parte motociclistii maidanezi si in cealalta parte oamenii de bine informati pana peste urechi din televizoare.
 Oamenii nu numai ca nu iau atitudine in fata mitocaniei, dar chiar se bucura de circul provocat de anonimii virtuali. Ii tolereaza fara sa isi dea seama ca pot fi si ei oricand victime ale acestor oameni cu vederi inguste. Oamenii au inceput sa confunde viata virtuala cu circul manipulat elegant de catre televiziuni. E greu de inteles ca desi ecranele se pot confunda, totusi nu reprezinta acelasi lucru. Ecranul prin care te conectezi la viata virtuala este tot o realitate, asa cum este realitatea din supermarket, unde nu iti iei floricele sa mananci cand cineva iti arunca iaurtul in fata, este realitatea din parc unde nu te asezi confortabil pe banca cu floricelele in brate cand cineva iti injura copilul.
 Invatati, oameni buni, sa marginalizati mitocanii in orice mediu ii intalniti. Luati atitudine in fata actiunilor nedrepte. Spuneti-va parerea chiar daca pentru asta riscati sa intrati in gura mahalagiilor de internet. Este totusi un risc mic mult mai mic decat sa luati atitudine in viata reala. Mitocania nu este divertisment, chiar daca asta ne invata televiziunile. Descurajati mitocania oriunde o intalniti, fiindca asa construiti o societate civilizata. Daca nu aveti curaj sa luati atitudine, macar nu mai aplaudati mitocanii.
 Motociclistul injunghiat la Covasna a avut curaj sa ia atitudine desi era singur . Aveti macar 1% din curajul acestui om ce ar trebui numit erou.

 O alta greseala a omului virtual este lenea de a se informa corect si complet. Ba mai grav este ca in era tehnologiei, romanul inghite vorbele unui crainic TV, chiar daca imaginile spun altceva.
 In stirea de la ProTV sunt aratati doi oameni care dau cu picioarele intr-un gard. Telespectatorii inghit stirea ca motociclistii au fost violenti. Adica 2 dintre cei 500 de motociclisti daramau un gard. Unde sunt violentele?
 Problema este ca apoi comenteaza pe internet ca au vazut ei cat de violenti sunt motociclistii. Totusi 498 de motociclisti au fost civilizati. Cum ii poti acuza pe toti de violenta care, sa fim seriosi, nu prea e violenta sau agresivitate. Mai ales ca unii au zis ca cei cu gardul erau, de fapt, localnici.

 In ultima faza romanul virtual se caracterizeaza prin nepasare, pe langa lipsa de informare.
 Se tot striga pe forumurile motociclistilor ca in Bucuresti nu se organizeaza nimic.
 Ma sesizez ca orice cetatean si le propun o actiune la Ministerul de Justitie. Vin cu propunerea pe forumul Pro-bike.ro. Nu se anunta nimeni.
 Poate oamenii aia ar fi vrut sa le dau mesaje private ori sa scriu acolo unde citesc ei. Ei bine, daca nu luati informatiile din mai multe surse, mai bine va uitati la televizor fiindca aveti internet degeaba.
 De fapt pe romani nu ii intereseaza sa se informeze. Ei vor sa ii informeze cineva. E mult mai simplu si mai usor. Un lucru pe care multi oameni nu il inteleg este ca internetul nu este numai pentru divertisment. Internetul inseamna comunicare, informare, cultura, organizare si multe altele. Daca nu folositi macar 10% din ce ofera internetul nu meritati sa il aveti.
 Macar despre nisa de care sunteti interesati cautati informatii, daca e prea greu sa faceti o informare generala despre lumea in care traiti. Nu traiti virtual doar pe o retea de socializare sau doar pe un forum. Nu cautati zonele virtuale unde circul acopera informatia. Riscati sa deveniti niste inculti virtuali si sa va formati o educatie virtuala defectuoasa. Riscati in final sa ajungeti niste mancatori de floricele neimplicati si limitati in actiune, fie ea reala sau virtuala.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu