duminică, 6 februarie 2022

Incultura, marele pericol al minciunilor din mediul virtual.


    Observ de foarte mult timp că tehnologia ne-a adus printre altele și probleme cu oamenii ce nu erau pregătiți pentru un asemenea salt tehnologic, pregătirea lor fiind depășită de informațiile la care sunt expuși.
    Probabil că și media a încurajat oamenii mai puțin citiți să își spună părerea, făcând publice câteva modele asemănătoare ca nivel intelectual dar realizate financiar prin mijloace nu tocmai cinstite.
    Oamenii cu puțină școală dar realizați financiar sunt puțini dar media îi caută și îi prezintă constant ca fiind mulți. De aici și încrederea celor cu mai puțină pregătire că și ei sunt destul de buni să își spună părerea.

    Consider că la acest fenomen de masă au contribuit tacit și intelectualii reali tocmai prin tăcerea adoptată. Nu pot spune că nu le înțeleg repulsia dar lipsa lor de reacție a dus la aprobarea tacită a părerilor greșite emise de oameni fără pregătire și fără cultură.
    Totuși măcar la aberațiile din media trebuiau să reacționeze. Oamenii cu studii și diplome reale trebuiau să ia atitudine la mocirla pe care media o prezintă de 30 de ani ca fiind știri și programe interesante. Acum noi trebuie să reparăm lipsa lor de reacție și apatia în care au zăcut intelectualii timp de 30 de ani. 
    De la George Pruteanu și Iosif Sava sunt puține voci care s-au făcut remarcate în lupta pentru cultură.
    Finanțele pentru cultură din partea statului sunt subțiri. E de înțeles alegerea simplă făcută de oamenii cultivați între supraviețuire și lupta împotriva inculturii. Este o luptă care cere sacrificii și cine este dispus să facă așa ceva. Pruteanu și Sava si-au asumat toate glumele făcute pe seama lor și pot fi considerați eroi ai luptei pentru cultură.
    O glumă celebră a unui grup umoristic spunea: Ce face Iosif Sava când nu ascultă muzică? Derulează.
    O glumă pe care tinerii din ziua de astăzi probabil nici nu o mai înțeleg fiindcă se referă la muzica pe înregistrată pe bandă magnetică iar genul muzicii era clasic.

    Fiind mai adaptați ca predecesori noștri la mediul virtual este de datoria noastră să îi dezvăluim pe impostori, și să le arătăm civilizat dar ferm că locul lor este, la un nivel vocal, cu un semiton mai jos ca al celor cu adevărat pregătiți în anumite domenii.

    Nu am nimic personal cu săracii oameni dar hai să reînvățăm fiecare unde ne este locul și să stăm fiecare în banca lui.
    Știind că, cu cât știi mai multe cu atât îți dai seama cât de puține știi, îmi este milă de cei care le știu pe toate.
    Așa cum eu nu pot da sfaturi unui medic la fel ar trebui și alții să se abțină din a spune ce gândesc în domenii pe care nu le stăpânesc.
    De aceea este cu atât mai grav dacă mint în privința studiilor chiar și pe o rețea de socializare. Fiindcă pot emite o părere iar cineva să pună în practică părerea lor pe baza acelor minciuni din profil iar acest fapt poate avea consecințe foarte grave.

    De exemplu dacă eu spun la profil că sunt medic și emit ipoteza că injecțiile cu clor curăță sângele de viruși. Cineva la fel de nepregătit ca mine mine în domeniu, mă crede pe baza faptului că eu afirm la profil că sunt medic și se injectează cu clor iar acest lucru duce la decesul persoanei respective.
    De aceea ar trebui să ne pese despre ce mint anumite persoane. Probabil că în viitor aceste fapte vor fi pedepsite de legi. Dar pe moment trebuie să ne apărăm singuri de asemenea oameni care fac din mediul virtual o zonă foarte periculoasă fiind singurul loc în care nu există încă pedepse pentru anumite fapte ce pot avea consecințe foarte grave.

    Suntem în această situație fiindcă predecesorii noștri nu au avut dispoziția necesară să îi pună la locul lor pe cei fără cultură așa că au scăpat liberi pe internet.
    E timpul să începem Renașterea Românească.

2 comentarii: