luni, 21 februarie 2022

De ce să faci cursuri pentru a salva viața altora?

   



     Motocicliștii sunt o specie de oameni deosebită de ceilalți, mereu au fost așa. Problema este că în cele mai multe cazuri, motocicliștii sunt observați doar când merg cu viteză sau când produc accidente spectaculoase. Această subspecie iese din păcate cel mai mult în evidență, fiind foarte dăunătoare mediului.


    În realitate, majoritatea motocicliștilor sunt foarte cerebrali și se gândesc destul de mult la pericolul la care se expun dar in general extrapolează și se gândesc la pericol în ansamblu. 
    Motocicliștii trăind pericolul permanent îl înțeleg și încearcă să îl reducă sau să îi amelioreze pe cât posibil efectele. 
    Astfel motocicliștii devin unii dintre cei mai altruiști oameni pe care îi cunosc. Și odată ajunși în sfera altruismului, acesta se răsfrânge asupra tuturor oamenilor din jurul lor. Așa ajung motocicliștii să ajute acolo unde descoperă că alți oameni au nevoie de puțină speranță. Uneori se numesc Moșocicliști și se îmbracă în Moș Crăciun și duc jucării copiilor cu mai puține posibilități, alteori se numesc Motoeroi și fac campanii pentru donarea de sânge în sistemul medical sau se mai numesc Bikers for Humanity și ajută la construcția de locuințe pentru oamenii din mediile defavorizate, plus multe alte acțiuni umanitare sau civice.
    În acest ansamblu de acțiuni se adună uneori sute sau mii de motocicliști, pe care nu îi vede nimeni și mai ales nu îi sprijină nimeni. Tot acest efort este susținut integral de către  motocicliști, firme din mediul privat sau alte ONG-uri partenere cum sunt Crucea Roșie sau Earths Angels.



Dar până la urmă de ce ar trebui să primească sprijin? Este alegerea lor să facă aceste acțiuni, nu îi obligă nimeni să încerce să facă o lume mai bună și mai sigură. 


    Voi încerca să explic de ce acești oameni trebuie încurajați și apreciați pentru efortul lor.
    Mai există o specie de motocicliști care sunt doctori, asistente, profesori la universitățile de medicină sau lucrează în sistemul medical. Prin prisma ocupației zilnice s-au alăturat organizației mondiale White Knights MC, un club de motocicliști alcătuit din oameni cu formare în domeniul medical.
    Acești motocicliști ce activează în sistemul medical, au constatat, că există lacune grave în educația de bază a românilor, în cea ce privește acordarea de ajutor medical în caz de urgență, așa că au pus bazele unor cursuri de prim ajutor foarte avansate și deosebit de complete.


    Cea mai interesantă parte a acestor cursuri nu o reprezintă neapărat partea practică, care este destul de importantă, alături de partea teoretică. Noutatea extraordinară a cursurilor organizate de White Knights EMS Romania MC este reprezentată de scenariile pe care se bazează exercițiile practice.
    Faptul că instructorii încercă să îți inducă măcar o mică parte din stresul la care ești supus într-o situație reală, te face să înțelegi mult mai bine necesitate unei concentrări cât mai profunde pe procedurile medicale învățate, înțelegi necesitate repetiției acelor proceduri și cel mai clar înțelegi că dacă ai citit o carte despre acordarea primului ajutor nu este suficient.



    Dacă ai citit o carte despre acordarea primului ajutor nu este suficient în cazul în care ajungi în situația de a folosi un defibrilator. Pentru că deși pare de domeniul fantastic, în zilele noastre se găsesc defibrilatoare în diverse locuri pe care le pot indica operatorii numerelor telefonice de urgență. 
    Tot la curs afli și că este periculos să folosești defibrilatorul în ploaie sau dacă este ud pe jos, că trebuie să ștergi victima de apă înainte să aplici electrozii sau ceva mai amuzant că, dacă are prea mult păr, trebuie să razi victima în locul unde aplici electrozii cu aparatul de ras care se găsește în trusa defibrilatorului. Pe alocuri, cursul este punctat cu observații amuzante ce întrețin o atmosferă relaxată.

    Și totuși la întrebarea din titlu nu am un răspuns. 
    Probabil fiecare trebuie să își răspundă singur. 
    În primul rând trebuie să fii dispus să pierzi o jumătate de weekend și să participi la un curs de aproape 8 ore.  
    Apoi trebuie să fii dispus să te joci de-a doctorul și pacientul iar pentru unii ar putea fi jenant.
    Trebuie să fii dispus să fii atins de alte persoane, deoarece exercițiile practice se fac între cursanți. Dar se poate merge la curs cu un grup de prieteni.
    Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră fiindcă sunt câteva exerciții fizice ce necesită libertate de mișcare.
    Există posibilitatea să vă umpleți puțin de praf dar se poate considera că face parte din exercițiu. În comparație cu realitatea este chiar lejer. În anumite intervenții, în realitate, va trebui să vă întindeți direct pe asfalt.
    


    Dar totuși, de ce aș pierde timpul la un curs care mie nu îmi folosește la nimic doar mă va ajuta să salvez viața altora? 
    Poate că și alții îmi vor urma exemplul și dacă vor fi mai mulți oameni instruiți în jurul nostru speranțele noastre de a supraviețui în caz de accident vor crește. 
    Poate că dacă ne vom gândi mai mult la binele oamenilor din jurul nostru am putea să facem o lume mai bună împreună. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu