luni, 31 ianuarie 2022

Ideologie, propagandă, tineretul nostru ceaușist



    E trist că oameni gândesc pozitiv despre perioada ceaușistă. Mai trist este când o fac tinerii fiindcă asta înseamnă că noi, cei care am trăit acele vremuri îngrozitoare nu ne facem bine datoria să le spunem cum a fost. Dar mai e și conjunctura socială și economică care nu ne ajută să transmitem destul de clar atrocitățile ceușismului.
    Din cauza guvernărilor corupte e greu să le transmitem tinerilor mesajul că atunci a fost rău și acum e bine.
    Ei văd că acum e rău și extrapolează că atunci era mai bine. E destul de logic să gândească așa.
    Ei văd hoția, și corupția la înalt nivel și se gândesc că atunci măcar furau mai puțini. Și mai puțini se afișau cu ce furau.
    Exemplul pe care îl vedeau constant tineri era unul destul de corect. Vedeau exemplul omului muncitor și corect. Propaganda funcționa bine. Azi nici măcar nu se mai prefac că hoții sunt persoane negative. Ba chiar sunt pozitive când mai aruncă un os prin acțiuni caritabile.
    Astăzi hoții sunt vedete și frustrarea oricărui tânăr este maximă. În fiecare tânăr se dă o luptă între cinste și hoție fiindcă valorile sociale îi spun ceva iar realitatea altceva.

    Dacă privesc în urmă văd clar că e doar vina generației noastre. Încă suntem orbiți de libertatea culturală și transfrontalieră câștigată după lovitura de stat. Atât de orbiți încât încă îi lăsăm să folosească termenul de revoluție.
    Am fost naivi și ne-am lăsat cumpărați cu propriile noastre drepturi fundamentale și încă ne purtăm de parcă le avem datorită celor care fură țara de aproape 40 de ani.

    A fost ca mărgele pentru indieni. Au zis că ne dau libertatea în schimbul a tot ce conține țara asta. Iar noi am fost atât de proști și suntem în continuare, încât le suntem recunoscători că ne lasă liberi. Încă nu percepem faptul că libertatea este un drept fiindcă noi încă mai avem urme de zgardă iar ei profită.

    Și cât timp noi suntem vinovați de situația actuală e cam dificil să le spunem tinerilor că acum este mai bine ca înainte. Poate că noi am câștigat ceva dar pentru tineri nu însemnă nimic celebra noastră libertate.
    Faptul că avem libertatea de exprimare și liberă circulație nu înseamnă nimic pentru cei tineri. Ei sunt născuți liberi și pentru ei asta e normalitatea.
    Tinerii vor justiție corectă pentru corupți și hoți ca răsplată pentru cetățenii cinstiți. Tinerii vor acces corect la piața muncii fără pile și relații. Vor o șansă la o familie fără sacrificii materiale, vor un sistem de învățământ măcar la nivelul din perioada ceaușistă. Iar ultima frază e cea mai tristă . Nu am scris ceva atât de neplăcut în ultimii 20 de ani.

    Dacă nu îi înțelegem pe tineri nu îi putem ajuta. Mai grav este că nu știu în ce măsură îi mai putem ajuta. Din păcate ne-am ratat șansa și nu avem dreptul să îi judecăm indiferent ce spun sau ce alegeri vor face.
    Poate că tinerii vor aduce peste douăzeci de ani un fel de comunism adaptat la vremurile lor. Vor trebui să oprească cumva hoțiile și singura metodă găsită de ei pentru a opri jefuirea țării de toți șacalii ar putea fi un altfel de comunism.
    Iar idolul mișcării lor ar putea fi Ceaușescu.
    Dacă noi ne făceam datoria și nu ne lăsam cumpărați cu mărgele sunt sigur că tinerii ar fi avut șanse mai mari în viață și nu ar fi spus că era mai bine cu Ceaușescu.
    
    Astăzi nu avem o direcție trasată pentru tineri. Nu avem o ideologie  națională concepută pentru tineri. Nu facem cultură pentru ei și se ghidează după un amalgam cultural internațional și subcultural. 
 Adică noi avem așteptări ca tinerii să aibă cultură dar îi lăsăm să și-o facă singuri si apoi suntem nemulțumiți de rezultat, că tinerii apreciază realizările ceaușismului.  
     Putem trece asta tot la capitolul eșecuri ale generației noastre. 
     Poate mai avem timp să îndreptăm ceva dar trebuie să ne grăbim fiindcă au mai rămas maxim 10 ani disponibili generației noastre să mai schimbe ceva. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu