miercuri, 29 ianuarie 2020

Ne lipsesc protestele inteligente

 Nivelul scăzut de cultură din țara noastră se simte foarte acut și în modul în care se protestează.
 Fiecare pătură socială are modul ei de a protesta.
 Cei care au sindicate protestează cu ajutorul acestora, prin întreruperea activității sau prin diminuarea acesteia.
 Oameni fără sindicate protestează în stradă cu ajutorul ONG-urilor sau fără organizarea venită din partea acestora.
 Se mai protestează pe rețelele de socializare sau în mediul virtual prin diverse petiții.

 Problema despre care vreau să scriu astăzi este nivelul scăzut al modului în care protestează oamenii de cultură. Modul lor de protest este prin arta fiecăruia.
 În perioada comunistă existau foarte mulți oameni de cultură care protestau împotriva regimului ceaușist. Mulți dintre ei au ajuns în închisorile comuniste, iar restul care au încercat să protesteze au avut mult de suferit. Unii dintre ei au ajuns de pe scenă direct la strung în halele de producție.
 În ciuda pericolului reușeau sub diverse forme să își manifeste dezaprobarea în privința regimului dictatorial.
 Artiștii acelor vremuri protestau prin replici subtile sau prin glume cu mai multe înțelesuri, prin mimică sau cu ajutorul cântecelor.
 Toate aceste moduri prin care protestau artiștii făceau populația să fie mai atentă, mai receptivă și de ce nu, mai cultivată. Dacă voiai să înțelegi protestul unui actor trebuia în primul rând să cunoști foarte bine opera, astfel încât să știi ce este schimbat în piesa de pe scenă.
 De asemenea, trebuia să fii bine ancorat în politică pentru a înțelege unde bate versul subtil din cântecul artistului.
 În acele vremuri proștii sau ignoranții erau mai ușor de recunoscut. Erau cei care nu înțelegeau anumite glume și erau astfel obligați să nu ridice pretenții la poziții importante. Proștii stăteau în banca lor.

 Nu știu ce îi determina pe artiști să riște atât de mult atunci iar acum vocile lor s-au stins încet.
 Poate că cenzura de atunci îi durea mai mult decât îi dor nedreptățile din societatea actuală.
 Poate că astăzi au mai mult de pierdut financiar dacă atacă greșelile politicienilor. Putem observa mulți artiști pe șcenele petrecerilor electorale. Partidele și primăriile sunt surse de venit pentru mulți artiști, iar banul este o cenzură mai mare decât cea comunistă.
 Probabil că influența politicienilor este atât de mare în țara noastră, încât artiștii preferă să rămână neutri decât să supere un baron local și să nu mai poată presta în zona de influență a acestuia.

 În anii '90, cuprinși de euforia libertății de exprimare proaspăt câștigate, artiștii români criticau aspru orice abatere a politicienilor. În felul ăsta atrăgeau atenția populației către acele greșeli.
 Cu timpul aceste critici au fost tot mai puține. Nu știu dacă nivelul de cultură al populației a scăzut atât de mult încât acele glume, replici sau cântece au ajuns oricum de neînțeles pentru majoritatea oamenilor sau este vorba despre faptul că artiștii țin mai mult la bugetul lor și nu riscă să îi supere pe politicieni.

 E adevărat că  majoritatea artiștilor din zilele noastre nu par să aibă un grad de cultură mai mare decât cel al populației generale. Deci nu avem ce să le cerem.
 Dar există și actori foarte buni, cu un grad de cultură extrem de ridicat, care ar avea multe de spus despre clasa politică și despre societatea românească. Ar putea pune la zid prostia în moduri sofisticate, care să stimuleze gândirea și înțelepciunea poporului, dar în același timp să spună lucrurile la nivelul actual de înțelegere.
 Știu că astfel de artiști nu sunt promovați fiindcă publicul cere arta la nivelul lui de înțelegere. Dar poate încet, încet putem ridică nivelul cultural al populației.

 Sunt sigur că așa cum vechea generație de artiști a putut ține steagul sus putem reuși ca doar o singură generație de artiști buni să scoată societatea din mocirla de incultură în care se scaldă.

Astăzi cântecul Adei Milea, Curcubeu de gaze, se potrivește perfect situației bucureștenilor.

 https://www.youtube.com/watch?v=P2m5oiXJY2k

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu