marți, 14 ianuarie 2020

Realitatea tragică din declarația neinspirată a primarului din Tg. Mureș

 Este puțin deplasată propunerea primarului și pentru asemenea declarații este recomandat ca orice politician să consulte o serie de consilieri specializați în declarații de presă.
 E păcat că nu are o abordare mai delicată.
 Și totuși omul are dreptate în privința faptului că trebuie făcut ceva în privința copiilor proveniți din medii defavorizate. Că soluția lui nu dă bine pe sticlă este cu totul altă problemă.
 Adică eu acum spun același lucru cu ce a vrut să spună primarul doar că o fac mult mai corect politic.
 Această problemă a copiilor din mediile sărace au semnalat-o și alți politicieni, dar au făcut-o mai puțin sonor decât acest primar.
 Faptul că acest primar a avut curajul să își asume o abordare foarte abruptă îi va aduce multe voturi fiindcă a avut curajul să spună lucruri pe care mulți doar le gândesc. Poate nu le gândesc în această formă sau poate o fac în moduri mult mai extreme.
 Important este că cineva a avut curajul să pună benzină pe rană, deși el credea că este apă oxigenată.   Indiferent de modul greșit prin care primarul ăla a propus să trateze rana, măcar a arătat că rana există. Adică el apus punctul pe ú în loc să pună punctul pe i.

 Cert este că acum vor sări pe el toate entitățile ce apără diverse drepturi ale oamenilor săraci fără a face nimic pentru ei. Multe organizații apăra dreptul la sărăcie al oamenilor săraci și atât. Măcar primarul ăsta le-a dat ocazia acestor organizații să își justifice existența fiindcă în România discriminarea directă nu prea există. Adică nu există organizații formate pe criterii rasiste. Poate doar aia cu ținutul secuiesc dar sunt subțiri fiind minoritari prin definiție. Nu reprezintă o amenințare la nivel național.
 Rasismul la noi în țară este de conjunctură. Adică apelăm la diverse înjurături cu baze rasiste când un om cu pielea mai închisă la culoare se crede tramvai deși el conduce un coteț de BMW. Cam ăsta e maximul de rasism la nivel național deocamdată.
 Posibil primarul să primească niște amenzi, dar poate totuși vorbele lui vor atrage atenția asupra problemei. Poate organizațiile care apără sărăcia și nevoile și neamul mediilor defavorizate vor începe să pună în practică programe dedicate ameliorări situațiilor acestor familii.
 De exemplu Fundația Pentru Comunitate patronată de Mol România în colaborare cu Crucea Roșie
 au demarat un program pentru a ajuta tinerii ce provin din medii defavorizate să obțină permise de conducere pentru autovehicule, tractoare sau mașini agricole.
 Acest gen de programe nu rezolvă problemele pe termen scurt, dar oferă o șansă reală pe termen lung.
 Obținerea permiselor de conducere le oferă șansa de a se angaja pe posturi mai bine plătite. În multe cazuri va descuraja consumul de alcool, păstrarea permisului de conducere fiind o motivație în plus.
 Ciudat este că majoritatea membrilor consiliului director al Fundației Pentru Comunitate au nume maghiare și totuși încercă să facă ceva pentru români. Nu cumva ura asta între români și maghiari este un conflict fals? Poate doar un mod de guvernare? Doar speculez.

 Problemele copiilor din mediile sărace sunt cunoscute de foarte mult timp. Împreună cu prietenii mei  din Asociația Romantic Bikers am participat la multe campanii care aveau ca scop strângerea de ajutoare pentru aceste familii fără șanse prea mari de integrare în societate.
 În aceste medii există foarte multe cazuri de dependența de alcool care se instalează la vârste fragede, iar pe fondul consumului de alcool rezultă foarte mulți copii.
 Aceste informații le știm cu toții. Le vedem în general în diverse tragedii prezentate la știri. Deși nu se pune accentul pe situația tristă în care se află acei oameni, se pot deduce multe din imaginile filmate.
 Am văzut cu toții la televizor oameni din satele moldovenești sau din alte zone, care nu știu să citească, copii care în loc să meargă la școală merg în pădure să fure lemne fiindcă un părinte este plecat din țară și nu mai știu nimic de el, iar celălalt părinte este la pușcărie pentru furt de material lemnos.

 Practic primarul din Tg. Mureș a prezentat situația foarte gravă în care se află o parte din populația țării, situație care a inspirat acestui primar soluții nefericit de radicale.
 Este evident că acest primar nu este pregătit să emită soluții pentru aceste probleme deosebit de grave cu care ne confruntăm. În fond nu este de datoria lui să construiască programe la un asemenea nivel. Practic a emis doar o părere necizelată pe care media, alături de organizațiile pentru diverse drepturi au sărit ca șacalii acuzând semantica greșită din punct de vedere politic și mai puțin problema care a dus la această exprimare nefericită. Discursul primarului poate fi interpretat ca fiind nazist, dar problema care a determinat acest discurs cum o numim? Oare acestă problemă nerezolvată de zeci de ani poate fi numită crimă împotriva umanității? În sens metaforic, evident, deoarece acei oameni pentru care se fac prea puține pentru a fi integrați trăiesc în condiții inumane, iar copii lor le moștenesc viețile lipsite de șanse la o viață umană.
 Dar poate că a venit vremea ca cei a căror datorie este să facă programe de integrare a oamenilor din mediile defavorizate să își facă datoria pentru care sunt plătiți și să extragă din discursul primarului esența acestuia. Rezolvarea problemei care a generat acel discurs va duce la evitarea acestor discursuri.
 Dacă problemele oamenilor fără șanse nu vor fi rezolvate de către statul român riscăm ca acest gen de discursuri să se transforme în acțiuni extreme.
 În anumite zone problemele cu oamenii din mediile sărace sunt foarte grave si cauzează multe neplăceri cetățenilor care au votat un primar și îi cer acestuia să rezolve problema. Unii primari au ales să construiască un zid care să îi marginalizeze pe cei săraci de restul lumii. Alt primar a venit cu propuneri extremiste.
 Dacă soluțiile nu vin de la aleșii electoratului este foarte posibil ca oameni să încerce să-și obțină singuri liniștea în urbe. Chiar au existat câteva cazuri izolate, dar care nu au escaladat în acțiuni brutale.

  Oamenii de rând care muncesc 10-12 ore pe zi pe un salariu de mizerie văd că asistatul social nu muncește, dar are bani de băutură la fel ca cel din bordeiul de la marginea satului care are 5 copii.
 Mai adăugăm ura populației asupra celor din penitenciare care huzuresc pe banii țării și avem rețeta completă pentru acțiuni rasiste și extremiste.
 Concluzia este că trebuie urgentată integrarea celor din mediile sărace. Cu cât viața este mai grea cu atât oamenii vor căuta un țap ispășitor. Iar în acest moment mulți oameni consideră că o duc rău datorită banilor ce merg către asistații sociali sau în alocațiile celor cu mulți copii. Este greu să le explici oamenilor simplii că suma cheltuită de stat cu alocațiile de mizerie ale copiilor, chiar și dublate , împreună cu pensia socială, sunt un procent foarte mic din cheltuielile unei țări.

 Problema principală este proasta guvernare din ultimii 30 de ani care ne ajunge din urmă. Practic statul nu se ocupă de nicio categorie socială începând cu mediul de afaceri până la cei mai săraci români. Statul român nu este capabil să gestioneze nici banii țării așa că nu putem avea pretenții să gestioneze banii europeni. Nu e capabil să construiască două autostrăzi nenorocite sau să facă să funcționeze sistemul de învățământ, ca să nu mai vorbim de sistemul medical.
 Este foarte clar că toată guvernarea acestei țări trebuie reformată, dar din păcate nu avem cu cine. Nu avem specialiști capabili să guverneze o țară. În afară de foștii comuniști aflați încă în politica românească, noii politicieni sunt politicieni de conjunctură incapabili să înțeleagă politica internă nici atât pe cea externă și mai ales incapabili să genereze politici publice fezabile.
 Țara funcționează din inerție și sper din suflet să rămână în mișcare până ne dumirim noi ce dracu avem de făcut cu ea.
 Acest blog reprezintă părerea mea personală și mi-o asum. Așa văd eu lucrurile și nu pretind că le văd corect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu