joi, 26 octombrie 2017

De ce nu este bine să împrumuți echipamentul de camping sau echipamentul moto

Foarte mulți oameni cer cu împrumut diverse piese din echipamentul moto sau din cel de camping.
 În primul rând este bine să ne gândim la igienă înainte sa împrumutăm obiecte vestimentare sau dispozitive destinate călătoriilor sau motociclismului și apoi să ne gândim la uzura acestora.
 Mai sunt și alte aspecte pentru care nu este bine să luăm cu împrumut sau să împrumutăm altora diverse obiecte.
 Sunt sigur că sunt foarte mulți oameni care nu sunt pasionați de diverse activități și folosesc doar ocazional obiectele destinate campingului sau motociclismului, dar la unele aspecte nu se gândesc nici măcar cei pasionați.

 Auzi de multe ori cereri de genul "dă-mi și mie o cască fiindcă vreau să plimb pe cineva cu motorul". Sau "ai o pereche de mănuși în plus, ca eu nu mi le-am luat la mine?".

 Casca de motociclist, la fel și cortul, pe lângă faptul că te protejează de diverse pericole, în cazul căștii, și ambele obiecte te protejează de intemperii, au de asemenea în comun faptul că sunt în plus și un fel de aparate de respirat. Ambele obiecte rețin în interior aer cald pentru a proteja căile respiratorii de aerul rece din exterior.
 În timpul schimbului de temperatură se crează condens datorită respirației, iar acel condens rămâne lipit pe interiorul căștii și al cortului fiind foarte dificil de igienizat.
 Materialul cortului este impregnat cu diverse substanțe ce îl fac impermeabil sau ignifug în unele cazuri. Aceste substanțe se curăță în cazul în care cortul este spălat, materialul pierzându-și proprietățile.

 În cazul căștilor situația se prezintă asemănător. În primul rând nu toate căștile au căptușeala detașabilă așa că aceasta nu poate fi spălată. Pe de altă parte căptușelile care sunt detașabile nu rezistă la spălări repetate, fiind destul de fragile, iar riscul fiind destul de mare ca acestea să se deterioreze. Nu mai punem la socoteală că demontarea acestora este deosebit de dificilă și delicată.

 Cam în aceeași situație ne găsim și în cazul sacilor de dormit. Spălarea acestora este foarte riscantă mai ales la temperaturi mari sau cu detergenți puternici ce ar asigura o igienizare corespunzătoare.

 Probabil nu trebuie să aduc argumente despre împrumutarea de încălțăminte, unde transpirația este foarte des întâlnită (poate la fel ca și diverse ciuperci).

 Nici rucsacii nu pot fi spălați din aceleași motive ca și corturile, dar aici nu se pune problema de igiena. Memoria materialelor este motivul pentru care nu este recomandat să împrumutam rucsacii, saltelele din spumă izolatoare, încălțămintea și căștile moto. La fel și cazul în care materialul este impermeabil - dacă-l bagi la mașină, își pierde proprietățile. Asta dacă încape rucsacul în mașina de spălat.
 Materialele din care sunt compuse aceste obiecte se mulează în timp pe fizionomia, anatomia, poziția corpului și greutate.
 În momentul în care sunt purtate de o altă persoană se suprapun amprentele și rezultă deformarea iremediabilă ce le poate face inutilizabile în condiții de confort și siguranță.

 Poate unii mă vor considera exagerat, că țin prea mult cont de igienă, mai ales de când am copil. Consider totuși că am adus suficiente argumente civilizate.
 Și dacă mai punem la socoteală faptul că aceste produse nu mai sunt atât de scumpe, nu va mai fi necesar să facem schimb de lichide împrumutând diverse obiecte.
 Un cort de unică folosință poate fi cumpărat de la orice supermarket cu maxim 50 de lei, iar de la magazinele de specialitate un cort bun pentru două persoane începe de la 100 de lei.
 O saltea de neopren este 8 lei la supermarket și un sac de dormit se găsește până în 50 de lei. Practic un echipament de camping pentru o singură persoană costa maxim 50 de euro sau 70-80 de euro unul care mai poate fi folosit și a doua oară. Iar dacă este folosit mai mult de două zile costă cam cât o noapte de cazare la o pensiune acceptabilă.
 De asemenea, o cască ieftină din China poate fi cumpărată cu 50 de lei din orice magazin de scutere. Consider că merită o pentru o tură scurtă și nu mai pui la socoteală că o poți păstra ca amintire.
 Unii oameni folosesc anumite obiecte dedicate campingului pentu a se juca in casă cu copiii sau pentru a merge cu ei în excursii și cu atât mai mult le este mai dificil să împrumute aceste echipamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu