vineri, 7 aprilie 2023

Pericolul grav din învățământul românesc.

     Învățământul românesc este în derivă de foarte mult timp. Ne impacientăm că o profesoară a fost înjunghiată? Nu este nici primul și cu siguranță nu va fi ultimul incident.

    Situația din școlile românești este tragică. Noile reguli sunt foarte bune doar că nu oferă și soluții.
    Este logic să nu exmatriculezi copiii, care să ajungă ulterior viitori infractori. Există abandon școlar și fără exmatriculări. Este uman să nu se mai aplice corecții fizice elevilor indisciplinați. Violența naște violență.
    Dar ce faci cu elevi indisciplinați care fără sancțiuni vor ajunge să înjunghie sau chiar să omoare profesori sau colegi.

    În acest moment aproape fiecare clasă din țara asta are un elev indisciplinat și violent.
    La o școală din țară, părinții nu au mai lăsat copiii la școală din cauza unui asemenea elev. Deci situația este gravă.
    Toți dau vina pe părinții copiilor indisciplinați. Poate că în unele cazuri chiar sunt vinovați dar aceste acuzații nu ne ajută. Problema copilului indisciplinat rămâne. Soluția este să mute problema la o altă școală dar problema copilului indisciplinat rămâne.
    În asemenea cazuri orele de curs devin un coșmar pentru profesori, pentru ceilalți elevi și pentru părinții care trebuie să recupereze materia pierdută din cauza haosului din clase provocat de copiii indisciplinați. Se pare că nimeni nu este conștient de faptul că sacrificăm clase întregi fără a avea soluții concrete pentru reabilitarea copiilor indisciplinați.
    Dacă părinții acestor copii nu au fost capabili sau nu au putut să îi educe, nu ne putem aștepta să o facă acum în mod miraculos.

    Știm cu toții că ori se investește puțin în învățământul românesc, ori se fură prea mult. Concluzia este că banii nu sunt suficienți.
    Soluția costisitoare ar fi ca fiecare profesor să aibă un asistent care să se ocupe cu precădere de copiii indisciplinați. Să avem o armată de psihologi în fiecare școală. Evident visăm degeaba civilizație. Nu se va întâmpla pe durata vieții noastre și poate nici în viața copiilor noștri.

    O altă soluție mai ieftină este să existe clasa de liniștire a elevilor. Să nu o numim clasă de detenție că sună rău electoral.
    În timpurile vechi, elevii care deranjau orele erau poftiți să stea pe hol, pentru ca ceilalți elevi să poată ține în continuare ora în liniște. În zilele noastre această practică este interzisă deoarece elevul nu ar fi supravegheat pe hol.
    Dar în camera de liniștire ar fi un profesor supraveghetor care să le dea ceva exerciții de lucru iar în cazul în care tot nu se liniștește elevul, să fie anunțați părinții să îl ia de la școală.

    O discuție cu fiica mea de acum două, trei zile a fost cam așa:
- Ce ai făcut astăzi la școală?
- Nimic.
- De ce?
- Păi doamna s-a certat cu copiii indisciplinați, doamna țipa la ei și ei la doamna, a fost haos.
- Și tu ce făceai în timpul ăsta?
- Desenam pisici cu colega mea.
    Situația a fost confirmată de o mămică ajunsă întâmplător pe la școală. Fiica mea a descris mămica respectivă ca fiind șocată de situația din clasă.

    Dacă un elev de clasa a patra țipă la învățătoare și face un asemenea dezastru este de așteptat ca în liceu să înjunghie o profesoară doar fiindcă așa simte în acel moment.
    Și totuși pentru deținerea de arme în școli ar trebui să existe o legislație specială. La asta nu am găsit o soluție civilizată și umană.

    Guvernanții nu par interesați de găsirea unor soluții iar noi suntem obligați să ne învățăm copiii să supraviețuiască în sistemul de învățământ și să sperăm că vor scăpa cu viață.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu