joi, 1 decembrie 2022

Cum condusul agresiv mărește poluarea generată de trafic. Cum să conduci calm, economic și ecologic.

     Se vorbește foarte mult în ultimul timp despre poluarea produsă de traficul auto mai ales în capitala țării noastre. În general doar se vorbește fiindcă practic nu se face nimic. Poate doar așa o discuție electorală despre zgomotul produs de motociclete.
     Dar am observat că deși avem lege care să incrimineze condusul agresiv aceasta nu se aplică. Nu am văzut niciodată ca poliția să fi oprit un șofer fiindcă a condus agresiv. Nici nu am auzit de la prieteni de un asemenea eveniment.
     Poliția ar trebui să aplice legea și prin acest demers ar duce la  scăderea poluării atât fonice cât și a mediului.
     Știm cu toții că atunci când mergem mai tare cu cu autoturismul, când accelerăm brusc și frânăm violent, consumul de carburant crește. Asta însemnă că și emisia de noxe va fi mai mare cu cât ardem mai mult carburant.
     Am mai observat că deși costul carburantului a crescut, majoritatea oamenilor nu și-au schimbat stilul de condus. În continuare conduc foarte nervos, te depășesc deși nu este necesar ca apoi imediat să oprească la culoarea roșie a semaforului. Foarte mulți șoferi accelerează foarte puternic ca apoi să frâneze violent la următoarea intersecție care într-un oraș ca al nostru nu poate fi departe. Cred că totuși suntem un popor bogat din moment ce foarte puțini fac economie de carburant printr-un condus defensiv.
     Aceste accelerări violente pe lângă evacuarea de noxe în atmosferă produc și zgomot din turația excesivă a motorului iar scârțâitul roților la frânare sau la plecarea bruscă produc poluarea fonică deranjantă.

     Este foarte greu să ai un condus economic într-un trafic agresiv mai ales când ești împins de la spate de șoferul nervos și grăbit care conduce la limita producerii unui accident.
     Soluția ar fi educarea șoferilor pe toate canalele media și comunicarea de instrucțiuni pentru un condus cât mai economic. Sunt convins că sunt și foarte mulți șoferi care nu știu că  accelerările violente cresc semnificativ consumul de carburant. Acum este o șansă îi informăm și să educam toți șoferii să conducă economic și ecologic mai ales când ajung prin capitală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu