joi, 22 decembrie 2022

Încălzirea bucureștenilor este scumpă prin furt?

     Din discuțiile avute cu persoane mai în vârstnice care au prins construcția termocentralelor am înțeles cum suntem furați printr-un sistem făcut să fie gratis.
     Centralele termoelectrice au rolul de a produce electricitate iar cu apa reziduală să încălzească orașul.
     Practic aceste centrale nu folosesc gazul ca să încălzească orașul, îl folosesc ca să producă energie electrică pe care o vând. Apoi gunoiul care rezultă din producere de energie, respectiv apa caldă reziduală îl mai vând încă o dată la prețul de nou. Adică ca și când ar consuma special gazul pentru a încălzi apa din calorifere. Scumpirea gazului nu ar trebui să afecteze prețul agentului termic din calorifere.
     Nu am înțeles încă, ce datori are primăria la aceste termocentrale? Oare din vânzarea energiei electrice nu se recuperează cheltuielile cu gazul?
     Teoretic consumatorii casnici ar trebui să plătească doar transportul agentului termic în caloriferele din apartamente.  Pierderile din rețeaua de distribuție practic nu sunt pierderi financiare fiindcă apa care se pierde nu este cumpărată special pentru consumatorii casnici. Ea este cumpărată pentru centrala electrică. Vara această apă este eliberată în atmosferă sub formă de abur. Oare consumatorii plătesc iarna și aburul eliberat în atmosferă pe timpul verii?
     Deci noi plătim ceva la mâna a doua la preț de nou? De ce are primăria datorii la o societate care nu produce ceva special pentru oraș? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu