vineri, 23 februarie 2018

Fostul chitarist Motörhead, Phil Campbell live in capitală pe 3 septembrie 2018





 O parte din noi au crescut cu muzica celor de la Motorhead, Metallica, Judas Priest, AC/DC și alții ca ei.
 Desigur că nu poți spune că ți-a plăcut Queen, pentru că în țara noastră devii suspect și automat ești dubios.
 Am crescut cu aceste trupe pe pereții camerelor de cămin sau ai camerelor de acasă. Am trepidat de nerăbdare așteptând ca un prieten să facă rost de o casetă cu Manowar.  Evident că luam casetofonul și mergeam repede la un alt prieten ca să putem face o copie proastă, pe care o copiau la rândul lor toți prietenii mei.
 Un disc de vinil era cea mai mare minune ce putea să apară în lumea noastră. Puteai face de pe el copii mult mai bune.
 Coperțile se copiau cu creionul pe o coală mai deosebită. Erau și nebuni care copiau coperta pe coală de calc și apoi pe hârtie milimetrică. Alea erau opere de artă.

Apoi a venit epoca casetelor video. Atunci a fost o adevărată revelație. Mi-am dat seama că am ascultat ani la rând muzica unor oameni care nu știam cum arată.
 Atunci am văzut ocazia să văd pentru prima oară un concert rock. Adică eu mai fusesem la Hrușcă și Șeicaru și știam ceva despre concerte.
 Dar cel mai tare am fost impresionat de motociclete. Era un concert în aer liber și arătau scene din exterior, cum veneau oamenii la concert îmbrăcați în piele călare pe motoare din viitor. Din viitorul meu.
 Pentru mine era ceva magic. Nu credeam că există așa ceva. Iar la final orgasm total. Au urcat pe scenă o motocicletă cum nu mai văzusem în viața în mea.

Astăzi nume mari vin pe scenele noastre și pe lângă bucuria acestor concerte, nu pot să nu mă îngrijorez.
 Adică după ce am văzut fotografia lui Phil Campbell and the Bastard Sons nu am putut să nu mă întreb dacă au cerut voie să vină cu vestele alea în țara noastră.
 Știind care sunt problemele de vestimentație în lumea motocicliștilor și ținând cont că vor cânta într-un bar frecventat de motocicliști, întrebarea firească este dacă vor pleca acasă îmbrăcați sau cu vestele tăiate?
Mai sus este un scenariu amuzant care sper să rămână doar o glumă și atât.

 Partea serioasă apare după plecarea celor de la Bastard Sons. Ce se va întâmpla când puștimea rockului va dori să se îmbrace ca trupa ce tocmai a cântat pe scenă? Noroc că nu mai avem o mișcare rock cu adevărat numeroasă cum aveam în anii '90.
 Până la urmă e firesc să se întâmple așa. Toți cei care suntem motocicliști acum și am fost copii rockeri, cândva am făcut asta. Adică am încercat să copiem puțin vedetele care ne plăceau.
 Mă întreb dacă unii dintre noi au uitat sau unii dintre noi au devenit rockeri după ce și-au cumpărat motociclete ca ale celor din Sons of Anarchy?
 Până la urmă dacă nimeni nu are voie să poarte broderii care să semene cu cele interzise, ar trebui să li se comunice și celor de pe scenă. Adică să poarte acele veste la ei în țară că poate acolo au voie.
 Sau dacă ești vedetă ai voie să porți însemne indiferent cu ce seamănă?

Un lucru e clar. Când eram copil și mă uitam la concerte pe casete video, nu asta îmi imaginam că se întâmplă între acei zei cu motociclete.

Deși îmi place să scriu încă de atunci, nu îmi imaginam că o să ajung să scriu despre niște muzicieni mari raportându-mă la hainele lor.
 Dar sunt importante și hainele. Până la urmă mulți mai poartă șapcă ca a lui Angus sau se machiază ca Alice Cooper. Dar speram să nu fiu eu cel care spune să nu vă îmbrăcați ca Phil Campbell and the Bastard Sons fiindcă riscați probleme cu unii motocicliști. Dacă totuși vor fi de vânzare tricouri cu sigla trupei, vă recomand să le purtați doar în sufrageria voastră personală.

 Desigur că unii se vor supăra pe mine că scriu despre aceste lucruri, că pun în umbră acest eveniment și poate consideră că îmi asum un risc inutil.
 Doar că eu nu pot să bag gunoiul sub preș. Nu pot să mă prefac că nu există oameni care ar putea să sancționeze purtarea unui tricou pictat sau a unei veste mai ciudate. Și nu e vorba de vestele unor cluburi moto, fiindcă această problemă am lămurit-o în alte articole. Este vorba despre vestele sau tricourile unor fani ai unor trupe de muzică. În istorie vesta de rocker este atestată aproape odată cu vesta de motociclist. Diferența este că vesta de rocker are pe spate numele trupei favorite. Dacă sigla trupei seamănă cu cea a unui club moto ar trebui sancționată trupa, nu fanul acesteia.

 Dar pentru unii e ca în bancul cu cei de la protecția animalelor care fac scandal doar împotriva hainelor de blană, dar nu și împotriva hainelor de piele. Că e mai ușor să hartuiești niște doamne în vârstă decât o gașcă de motocicliști.
O soluție simplă ar fi ca cluburile moto ce organizează evenimente sau doar le promovează să își asume răspunderea acelor evenimente cu seriozitate.
 Au fost vremuri când dacă făceai probleme la un eveniment guvernat de motocicliști zburai afară fără să conteze cine ești sau din ce club faci parte. Nu existau simpatii, exista doar respect chiar și în acele cazuri. Adică erai poftit afară cu tot respectul.

 Această atitudine și aceste măsuri greșite pe care le iau unii motocicliști ne afectează pe toți indiferent dacă suntem sau nu membri în cluburi moto.
 Chiar dacă nu le-aș scrie acum, se vor afla mai târziu pe calea mai grea pentru motocicliști.

 În clipa când autoritățile se vor sesiza că motocicliștii hărțuiesc oameni aiurea vor începe să ne hărțuiască ei pe noi ca să simțim că sunt prin zonă. Cei care au trăit în comunism cunosc metoda poliției. Mai există și exemplele din alte țări unde datorită unor cluburi, toate cluburile au probleme cu poliția.
 Deși unele cluburi de pe la noi spun că tocmai asta vor să preîntâmpine, cel puțin de la mine se vede exact opusul.
 Până să fie ''reglementată,, lumea cluburilor, nu au existat nici măcar discuții despre teritorii, veste, funcții sau  culori. Se certau unii pe la Tulcea, dar nimic care să ne afecteze la nivel național.

 Acum nu mai poți să faci un grătar la munte că sigur ești pe teritoriul cuiva și dacă pui pe tine un tricou trebuie să ai grijă ce culori alegi.
 Eu consider că direcția în care mergem este greșită și nu ar fi rău să revenim la drumul cel bun.


Un comentariu:

  1. Hai sa-ti explic cum sta treaba cu "outlaws" in Romania.Era mai de-mult in Cluj charter Red Evils Mc support 81, astia au calcat pe coada cea mai periculoasa brigada de ultrasi din galeria "U" Cluj, rezultatul?!? Nu mai exista Red Evils la Cluj.Cand au dat de smardoi cu dosare penale la greu care traiesc numai pentru violenta si cu sistemul prin de mefedrona....dupa ce Sg.@arms o avut dubla fractura deschisa la mana....nu or` mai fost outlaws si or` chemat garda!!!

    RăspundețiȘtergere