marți, 29 august 2017

Cum se aplică regulamentele cluburilor moto în România?

Titlul acestui articol este chiar o întrebare la care doresc răspunsuri. Desigur, de preferat, răspunsuri documentate.
 Poate fi luat și ca un fel de sondaj pentru a afla cât de informată este lumea moto cu privire la regulamentele cluburilor moto.
 Acestă întrebare apare și datorită faptului că în România orice regulament ajunge sa fie modificat foarte drastic și în acest fel apar multe abuzuri. Nu contează domeniul în care trebuie aplicat un regulament. Românii au tendința de a-l aplica cu exagerare. De exemplu, la un moment dat mă "luptam" prin primărie să nu se interzică motocicletele în anumite zone din București, din cauza decibelilor. Ce voiau dumnealor să facă? Să ia cea mai drastică limită de poluare sonoră dată sub forma unui interval de UE și să aplice maximul. L-ar fi și depășit puțin dacă se putea. Unele motociclete, din fabricație, cu tobe stock cu tot, nu ar mai fi respectat limita cea nouă dorită. Când ne face cineva asta nouă, motocicliștilor, nu ne place. Dar "noi" n-avem nicio problemă să facem același lucru altor motocicliști.

 Așa se întâmpla și în lumea cluburilor moto, unde până în urmă cu câțiva ani regulamentele nelegiferate din lumea moto se aplicau normal, ca în orice țară civilizată. MC-urile erau MC-uri și restul cluburilor sau asociațiilor își vedeau de treburile lor. Este adevărat că existau câteva MC-uri care nu se încadrau la cerințele de a fi MC, dar asta nu era treaba celorlalte cluburi care nu erau MC.

Acum regulile din regulament se schimbă peste noapte fără motive întemeiate sau nu se aplică corect.

 În majoritatea țărilor civilizate MC-urile nu au treabă cu RC-urile sau alte forme de organizare similare, din motive evidente. Adică regula la MC-uri (mai mult 1%, de fapt) este că toate divergențele se rezolvă intre cluburi fără a se apela la organele legii. Adică mai pe scurt nu au voie să apeleze la Poliție. Ei bine, aceste reguli nu se aplică și RC-urilor sau altor organizații de motocicliști. De aceea RC-urile nu se amestecă cu MC-urile. Altfel toate cluburile ar fi MC dacă ar trebui sa respecte regulile de MC. Practic ar exista doar MC-uri și atât.

 Astfel, RC-urile și restul cluburilor nu sunt băgate în seama de către MC-uri decât în situațiile în care acestea fac lucruri foarte grave (scandaluri publice de proporții care se răsfrâng și asupra altora, de exemplu).
 Dar chiar și atunci, în țările civilizate se ajunge foarte rar la violențe. Eventual cluburile "outlaw" (1%) se bat între ele, dar nu cu cluburi care nu se declară "outlaw". Poate doar când un RC este violent se răspunde cu violență de către MC-uri sau cluburile dominante. Evident, violențele sunt normale între cluburile 1%, dar așa își rezolvă ei treburile. În celelalte situații în care sunt implicate cluburi RC, se aplică maxim statutul de bad-standing sau alte sancțiuni de tipul ăsta. Acest lucru înseamna că cluburile care fac ceva "greșit" nu mai sunt primite la întruniri sau petreceri ale altor cluburi. Se consideră că prin asta sunt excluse din lumea moto. Totuși statutul de bad-standing se dă doar în situații grave, când clubul sau persoana în cauză a adus prejudicii majore altor cluburi sau altor motocicliști. De exemplu, o persoană poate avea "bad-standing" cu propriul (fost) club, dar ca să aibă "bad-standing" cu toată comunitatea moto, ar trebui să fi fost prinsă în flagrant furând o motocicletă sau să fi fost condamnată la tribunal pentru furt de motociclete. Adică vorbim de lucruri serioase aici.

 Regulamentul internațional al cluburilor a ajuns la forma cunoscută astăzi în urma a zeci de ani de experiență  și a fost îmbunătațit de către vechile cluburi formate din oameni care știau ce înseamnă războiul și violența. Regulile au apărut tocmai fiindcă se urmărea renunțarea la violentă în rezolvarea disputelor dintre cluburi - mai ales între cele care nu aveau de împărțit teritorii sau interese financiare - și pentru a apăra libertatea motocicliștilor
 Cei care au înființat primele cluburi au fost foștii luptători pentru libertate din Al Doilea Război Mondial, oameni care iubeau libertatea, erau contra dictaturii și erau dispuși să își dea viața pentru aceste lucruri.
 Din punctul meu de vedere, niciun motociclist nu ar trebui să îngrădească libertatea altui motociclist indiferent din ce club face parte.
 Nu am auzit de la niciun motociclist român membru de RC care să fie agresat într-o altă țară europeană.
 Când membri ai MC-urilor au văzut vestele și au auzit ca sunt RC și-au văzut de treabă, chiar și membri din cluburi MC celebre.

  Cunosc oameni care s-au mutat în alte țări din Europa sau chiar peste ocean. Nu am auzit de la niciunul sa fie agresat fiindcă are o vestă de RC pe el.

 Este adevărat că cluburile dominante veghează să se respecte regulile în zona pe care o domină. Dar acele reguli trebuie date cu atenție pentru a nu provoca conflicte inutile.
 Nu știu câte RC-uri și alte organizații știu că în țara noastră nu mai au voie să aibă membri în alte orașe. Adică au voie să primească membri doar din orașul în care a fost înființat clubul. Așa a hotărât asociația MC-urilor din țara noastră. Posibil doar dintr-un județ.

Regula asta nouă se aplică agresiv. Nu contează că unele cluburi au membri în alte orașe de peste 10 ani. Nu contează că acei oameni din alte orașe au fost primiți în club înainte sa apară această regulă. Regula se aplică retroactiv. Acei oameni trebuie dați afară și să își înființeze alt club. Acest lucru ar încălca o alta regulă veche care spune că nu îți poți înființa un club decât în situația în care nu îți place niciun club din zona în care locuiești. MC-urile în loc sa aibă grijă ca măcar regulile vechi să se aplice, vin cu reguli noi, care în loc să aducă mai multă liniște și mai multă stabilitate, produc agitație și certuri inutile între cluburi. Deja există un curent ca unele cluburi să meargă doar la întruniri și petreceri unde nu vin anumite cluburi.

 Pentru regula cu membrii RC-urilor în alte orașe motivația a fost că pot veni alte cluburi 1%, care să preia cluburile RC, iar acestea având membri în alte orașe să își facă chaptere cu acei membri.

Acest lucru nu stă în picioare și iată de ce:
Uităm regula care spune că MC-urile nu au voie să recruteze membri direct din RC-uri, ca să nu mai vorbim ca multe RC-uri sunt RC-uri fiindcă dacă ar putea și ar vrea să facă tot ce face un MC, probabil ar fi MC-uri.
La fel mai există o regulă internațională care spune ca MC-urile nu pot avea RC-uri ca cluburi support.
Nu mai punem la socoteală că majoritatea RC-urilor au membri din diferite structuri ale poliției, iar MC-urile 1% nu primesc oameni din poliție sau structuri asemănătoare, deci nu ar putea fi preluați de un MC rival 1%.

Un alt motiv a fost că RC-urile din alte orașe ar putea să primească membri din orașele mici și să micșoreze astfel șansele MC-urilor din acea localitate de a crește (în ideea că respectivii membri s-ar fi dus la ei). Pe scurt, MC-urile nu vor concurența cluburilor RC din alte orașe. Sigur că e mai ușor să te impui cu forța decât să lupți să fii un club atrăgător.

 De asemenea, nu se poate discuta. În cazul clubului din care fac parte, am discutat de multe ori cu MC-urile problema membrilor din alte orașe. Răspunsul a fot același, membrii clubului din alte orașe să își facă cluburi separate. Clubul nostru a fost înființat acum 15 ani direct în trei orașe, dar până acum doar într-un singur oraș avem probleme.

În urma discuțiilor cu un MC din orașul unde nu mai avem voie să avem membri am stabilit că membrii clubului din orașul respectiv au voie să poarte vestele când ies din județ. Acum o săptămână și ceva am avut surpriza ca un membru al clubului sa fie amenințat cu moartea, deși se afla în alt județ, nu în județul interzis și mai mult, nici nu avea vesta pe el în acel moment. Amenințarea cu moartea a fost făcută și la adresa altor doi oameni care nu erau de față, dintre care unul nici nu mai face parte din clubul nostru. Și nu au fost amenințați de către vecinul de la bloc. Amenințarea a venit de la un membru al unui club 1%. Adică nu o poți trata cu indiferență.

 Acel om al nostru, fiindcă nu poți numi pe cineva fără vesta membru al unui club, a decis că ar dori să depună plângere la poliție. Probabil de aceea există regula să nu discuți cu un om fără vestă pe el. Fiindcă în acel moment este doar un simplu cetățean al țării sale și poate face cum consideră de cuviință, fără să ceară acordul clubului. Așa cum am mai spus și cu altă ocazie, un membru al unui club RC nu este obligat să poarte vesta permanent, așa cum este în cazul MC-urilor. Chiar și așa, dacă un membru al unui MC nu are vesta pe el conform regulamentului, se aplică aceeași regulă. Vă amintiți de bătaia de la Alba Iulia? (a se vedea articolele anterioare).  Doi dintre cei trei oameni bătuți nu aveau vestele pe ei. Și evident că ajungem să ne întrebăm: respectăm regulamentul cluburilor sau doar regulile date de asociația MC-urilor special pentru țara noastră? Și dacă un club MC nu respectă regulile, primește ceva sancțiuni de la asociația MC-urilor sau se închid prietenește ochii?

 Si dacă o regulă dată special pentru țara noastră se dovedește greșita și greu de aplicat, unde se poate adresa o organizație de motocicliști care nu este MC? La ședințele asociației MC-urilor nu au acces alte tipuri de organizații.

 Regula cu interzicerea de membri în alte orașe se aplică diferențiat. Nu am mai auzit ca o altă organizație de motocicliști să aibă probleme fiindcă are membri în alte orașe. Așa ca am dedus că această regulă a fost dată "cu dedicație" pentru noi. Și deși am mers și am discutat bărbătește cu mai multe cluburi, rezultatul a fost același. Să își faca fiecare oraș club separat.
 Deși fuseserăm sfătuiți să ne facem RC, am renunțat la titulatura de RC pe care oricum nu o doream, ca să se vadă că avem bunăvoință. Organizația noastră nu a fost înființată ca RC.
 Inițial s-a spus că niciun RC nu are voie să aibă membri în alte orașe, apoi regula a fost modificată în timpul discuției, ajungându-se că nimeni nu mai are voie sa poarte vestă în acel județ. Deja era o mare bătaie de joc și o răzbunare personală cu regulile apărute peste noapte ca ciupercile după ploaie.

 Între timp am aflat că dacă nu am depus plângere la poliție, teoretic s-ar fi putut discuta cu persoana care a făcut amenințarea, din clubul care ne impunea acea regulă. L-am informat pe președintele nostru despre această situație și am decis să mai încercăm să discutăm. Președintele nostru a venit special din orașul lui și am dat mai multe telefoane fără rezultat în speranța că vom avea o discuție "bărbătească", asa cum am fost îndemnați. Nu știu la ce se referă discuția "bărbătească" pe care ni se tot spune să o avem, dar ne place să credem că este vorba despre o discuție față în față și nu implică violența. Adică fix ce am încercat noi de mai multe ori, am tot discutat față în față și degeaba.

 L-am rugat pe prietenul nostru ce fusese amenințat cu moartea să mai amâne depunerea plângerii la organele statului și am așteptat să avem acea discuție bărbătească, dar nu am putut lua legătura cu cel care a făcut amenințarea fiindcă nu a răspuns la telefon, la mai multe apeluri la intervale mari. Am așteptat degeaba în speranța că vom fi sunați înapoi.

  Plângerea nu a fost depusă încă și l-am rugat pe prietenul nostru să mai aștepte încă o săptămâna poate vom reuși să ne întâlnim la acea discuție. Poate acea amenințare a fost făcută la un impuls de moment, poate și alcoolul să fi avut ceva influență și poate stabilim că singurul pericol la care sunt expuși unii dintre noi să fie o simplă bătaie. Poate că unii dintre noi care au decis să nu renunțe la clubul lor sunt mai masochiști și nu se sperie de o spitalizare odihnitoare sau poate ca nu au mare lucru de pierdut în viața asta. Totuși niciunul dintre noi nu a făcut ceva atât de grav încât să merite să moară (conform amenințării). Noi nu vrem să facem rău nimănui, vrem doar să fim lăsați în pace.

 În regulile cluburilor există multe sancțiuni ce pot fi aplicate și care nu implică nici măcar violența.
 Desigur, este mai ușor de aplicat o corecție fizică decât să muncești să convingi toate cluburile că cineva a făcut o greșeala. În plus acea greșeală trebuie să fie deosebit de gravă încât să trezească reacția celorlalte cluburi și să excludă clubul vinovat din viața moto. Și să fie și dovedită, nu la modul "așa spun eu". Mai pe scurt, clubul vinovat să primească bad-standing. În cazul nostru ar fi deosebit de greu să convingă cineva cluburile că noi nu am respectat o regula din moment ce foarte multe cluburi nu sunt nici ele de acord cu regula de a nu mai avea voie sa primească membri din alte orașe.

 O situație reală avem cu un membru care a venit din Moldova la facultate la București și a devenit membru al organizației noastre în timpul studiilor. După terminarea facultății a fost repartizat să lucreze în orașul lui de baștină unde nu exista niciun alt club de motocicliști. După noua regulă trebuia să îl dăm afară și să își facă club în orașul lui. După un timp a fost transferat să lucreze în Țara Românească într-un alt oraș unde nu exista niciun club și ar fi însemnat sa își facă un alt club. Dar el are prietena în București și stă mai mult pe la ea. Cum aplici acea regulă că nu ai voie membri în alte orașe în această situație?

 Orice club are nevoie de oameni tineri pentru că au mai multă energie și timp. Pentru un tânăr motociclist este foarte dificil să își înființeze un club din simplu motiv că nu a avut timp să cunoască destui oameni. În foarte multe orașe efectiv nu sunt suficienți motocicliști pentru a putea forma un club.
 Din foarte multe motive această regulă nu este bună.

 Trag concluzia că dacă ni se aplică numai noua această regulă, ea a fost dată doar pentru noi și ascunde alte motive ce nu ni se spun oficial. Ori aceste motive nu sunt solide, ori pur și simplu este dar o răzbunare personală a unui om și nu are legătură cu clubul din care face parte. Deși am fost acuzați ca încercam să ocolim regulile, se pare că de fapt cineva se folosește de "regulament" pentru a se răzbuna pe noi (regulament de data aceasta în sensul de "putem da orice regulă vrem noi").

 Scriu aceste rânduri pentru că lumea moto să cunoască și varianta noastră. Dacă cineva consideră ca am greșit cu ceva, putem accepta critici. Dacă în decursul existenței noastre ca club am deranjat cu ceva, suntem dispuși sa ne asumam și să ne cerem scuze, probabil nu ne-am dat seama, pentru că noi nu aveam nimic cu nimeni, ne vedeam de ale noastre.

 Se pot strânge 2-3-4 cluburi care nu fac parte din asociația MC-urilor și care nu sunt support la un MC și sa judece cu ce am greșit noi fiindcă aveam deja membri în alte orașe la momentul apariției acestei reguli, care, să nu uităm, e doar o regulă autohtonă/locală. Noi respectam regulile internaționale la momentul înființării. Conform acestora, cluburile non-MC nu pot avea chaptere în alte orașe, dar pot avea membri. Iar la acel moment, regulile cele noi, locale, nu erau în vigoare. Regulile nu se aplică retroactiv. Noi am pus la un moment dat orașele pe veste (pe fața vestei doar, pentru scurt timp) când ni s-a spus să facem acest lucru de către un club care urma să se transforme în club dominant. Apoi ni s-a spus că de ce le purtăm. Le-am dat jos.

E normal ca un alt club sau o asociație de cluburi să-ți ceară să îți dai oamenii afară din club? Ce club din lumea asta ar fi fericit să i se spună să-și dea oamenii afară atât timp cât îndeplinesc cerințele de a fi membri într-un club de motocicliști?Sau să dea cu piciorul unei activități de 15 ani?

 Dacă suntem "găsiți vinovați" fiindcă aveam membri în alte orașe, există sancțiuni non-violente. Se poate ajunge până la sancțiunea de a nu mai avea voie să accepți membri noi o perioadă de timp. Sunt multe sancțiuni ce pot fi aplicate, iar violența este ultima măsură, poate uneori justificată doar dacă mai întâi ai fost abordat violent. În îndelungata noastră existență nimeni nu poate afirma că am fost violenți macar o dată.

 Totuși, nu știu să existe sancțiuni pentru faptul că un club renunță să își dezbrace proprii membri de veste dacă nu au făcut ceva greșit.

 Nu trebuie să raspundeți aici dacă vă e teamă. O puteți face în privat fără riscul de a ne folosi de numele clubului vostru pentru a spune că ne susțineți. Dacă doream protecția cuiva cel mai simplu era să devenim club support al unui MC. Am fost invitați în repetate rânduri de către mai multe cluburi să facem acest pas, dar am preferat să fim independenți deocamdată, chiar dacă respectăm acele cluburi.

Eu știu regulamentele acestea nelegiferate pentru că am fost obligat să le învăț prin natura job-ului, apoi am discutat cu cluburi de afară care ne-au informat, iar alte cluburi ne-au indicat link-uri unde sunt descrise regulile actuale de prin lumea cluburilor, dupa care s-au ghidat și ele:

Unele regulile generale http://www.rcvsmc.net/


9 comentarii:

  1. Regulile la noi in tara se fac in functie de "invingatori".
    Fenomenul moto la noi in tara a pornit haotic si pe sarite, apoi a venit din afara un club moto organizat, care s-a dezvoltat cu membri romani (haotici si pe sarite). Unii dintre membrii sunt acei prosti sau frustrati carora li s-a dat putere, altii sunt analfabeti care sunt buni la numar (treaba asta se aplica la mai toate cluburile) si astfel avem legi care sunt puse in aplicare de oameni incompetenti (ca in mai toate domeniile si organizatiile din tara asta).
    Astfel de multe ori, "picioarele si mainile" fac ce vor fara stirea capului...si in anumite situatii capul e nevoit sa se dea dupa picioare ,ca altfel isi pierde toate membrele, "indoind" regulile.
    Acum dincolo de metafore. Motociclismul la noi in tara nu mai e ceva frumos, o pasiune, ci a devenit politica si lupta pentru putere. Observ cum oameni misto si-au tras veste si au devenit niste mizerii carora nu le mai ajungi la nas, oameni frustrati si-au tras veste si au ajuns niste tartori.
    Le spun elevilor de la primele ore ca nu are sens sa faca scoala si sa-si i-a A-ul, daca nu exista o "relatie" cu motocicleta, pasiune, placere si sincera bucurie de a fi pe 2 roti si le povestesc trairi si sentimente de pe 2 roti...dar vin momente in care imi spun ca abia asteapta sa intre in clubul X sau Y si nu stiu daca sa le spun sau nu ca odata intrati acolo isi vor da trairile in schimbul unor miraje ce vin odata cu vesta.
    Cum sa le explic faptul ca la noi cluburile nu sunt chestia aia "romancizata" in filme si seriale?
    Cum pot sa le spun ca intrand in anumite cluburi isi vor vinde prietenii si familia pentru o "doza" de "glorie".
    Nu pot face asta...tac si-mi vad de meseria mea de instructor moto.
    Probabil ii voi vedea peste un an doi trei, dandu-mi peste nas in vreo situatie si spunandu-mi sa stau intr-un colt cu botul pe labe ca incalc eu stiu ce statut, regula, etc.
    Si dincolo de cluburi, mai e un fenomen. Acei atarnache care sunt din alte cluburi sau independenti, care au un prieten bun intr-un club 1% si isi permit sa faca mizerii si legea dupa cum le trazneste lor, deoarece vine prietenul care inspira teama.
    Uitandu-ma in jurul meu sa-ti spun cinstit...a ajuns sa-mi fie scarba de motociclete si motociclisti. Nu mai suntem o adunatura pasionata de plimbari si indragostiti de fiarele noastre. Suntem in mare parte o adunatura de frustrati, ridicati in ranguri care ne injunghiem pe la spate pentru...nici noi nu stim pentru ce dracu, in afara de faptul ca ego-ul se tavaleste in el de placere.
    In ultimii ani imi vine sa pup mainile, motociclistilor pe care ii intalnesc si-i vad ca sunt OAMENI. Imi vine sa-i i-au si sa-i inchid intr-o rezervatie sa nu care cumva sa se imbolnaveasca la un moment dat.
    Legea oricare ar fi ea, nu se va aplica niciodata conform literei, eticii si moralei la noi in tara...ci va fi instrumentul de distrugere al incompetentilor.
    Daca ai vreo varianta de salvare a motociclismului de la o moarte-vie in care este acum...te rog spune-mi. Vreau si eu un antidot pentru cativa oameni...macar

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutari, eu zic ca mai exista si varianta MF (Motor Friends) sau lasati vestele dracului si bucurativa impreuna cu prieteni motociclisti care apreciaza pretenia adevarata si placerea de a calatori impreuna cu voi. si noi din regiunea Nordului am renuntat la veste si asta a schimbat situatia in mult mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne-am gandit si noi la varianta de a renunta la veste. E greu totusi dupa 15 ani de munca, sacrifici, investitii si multa pasiune sa renuntam. E geu sa renunti la o buna bucata din viata ta si sa o arunci la gunoi. Si aici nu e vorba doar de mine, este vorba si despre ceilalti membrii. Majoriatea au intre 5 si 10 ani de munca pentru acest club. Nu sunt putini ani nici pentru ei.
    Si sa fim sinceri avem probleme doar cu un singur club. Daca greseam cu adevarat cu ceva avem mai multe cluburi care sa ne acuze. Si poate se stabilea clar cu ce am gresit se aplica o pedeapsa o executam si mergeam mai departe. Daca aveam probleme interne aunncam vesta in foc si imi vedeam de viata. Dar clubul este foarte bine, asa cum a fost intodeauna. E greu sa luam decizii radicale in conditii de criza. Ne vom gandi ce facem mai departe dupa ce depasim situatia delicata in care ne aflam.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristina, te înțeleg perfect, la fel de uluită siunt și eu de ce s-a întâmplat, oameni cu care vorbeai normal dintr-o dată se uită în jos la tine sau nu mai răspund pentru că brusc sunt mult mai importanți, deși criteriile care îi fac să se simtă importanți cam lasă de dorit. Cel puțin la capitolul omenie...aia a dispărut cu totul. Eu înțeleg că unii poate n-au avut niciodată urme de conștiință, dar mă tot minunez de cei care păreau să aibă. Ori m-am înșelat eu și nu aveau, ori au găsit o metodă să-și justifice lor înșile renunțarea la ea. Probabil pentru "supraviețuire".

    RăspundețiȘtergere
  5. Si noi am renuntat la veste,la RC si ne-am facut tricouri,bluze si hanorace.De atunci ii foarte bine,nu mai avem treaba cu nimeni.sîntem asociatie moto cu aceeasi sigla de cand eram rc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am zis si noi asa la un moment dat si ni s-a zis ca nu si ca sa iasa si din ONG din alte orase. Oricum uneori cred ca de multe ori e posibil sa nu stie unul ce zice altul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mmmmm sincer nu inteleg regulile aste făcute peste noapte . Eu fac parte din un MC fuarte cunoscut din spania si acest club MC e un club international care are filiere în mai multe țări din europa chiar si in mexic este unul din cluburile MC respectate pe tot globul in fine nu vreau sa laud pe nimeni sau sa ma laud singur dar vreau sa pun o intrebare daca eu cu timpul decid sa ma întorc în țară și cer voie clubului din care fac parte sami deschid o Nomada a mea in Rom si sa zicem ca ar fi de acord cu mine si chiar și-ar dori si ei sa aibe o filială Nomad romania, intrebare e ce ar face aceste MC care fac ei reguli peste noapte ? Sar opune ? Asta le ar aduce sfârșitul regulilor lor care in toata lumea un MC devine puternic datorita filialelor Nomad pe care le au în cat mai multe orașe sau țări dupa datorita suportilor fratiilor hermandad etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult că mi-ai scris. O să încerc să îți răspund la întrebări cât pot eu de bine bazându-mă pe informațiile pe care le dețin. În ultimul timp noi am avut o distanțare socială chiar înainte de pandemia asta. Așa că informațiile mele pot fi învechite.
      Oricum la vremea când am scris articolul, în România, orice MC care nu făcea parte din Asociația MC-urilor nu era recunoscut ca MC. Deci dacă tu ai fi venit să deschizi un chapter Nomad în România trebuia să-ți înscrii clubul în Asociația MC-urilor.
      Acum nu știu care mai sunt regulile fiindcă în acest moment există mai multe MC-uri care nu mai fac parte din Asociația MC-urilor. Unele MC-uri au ieșit din asociație, au apărut mai multe MC-uri internaționale. Dacă a existat un club dominant nu știu dacă mai există sau dacă e altul. Fiindcă nu a fost nimic clar.
      Cum spuneam noi ne-am distanțat de aproape toate cluburile moto. Mai ținem legătura cu foarte puține cluburi moto și până în prezent nici nu am mai avut probleme cu MC-urile.
      Poate au înțeles că noi nu avem nimic cu nimeni. Ne păstrăm ritmul de creștere la fel de lent ca și până acum. Nu facem recrutări de membrii și urmărim mai mult calitatea membrilor și mai puțin cantitatea. Încercăm în continuare să ajutăm dacă ni se cere ajutorul.

      Eu sper ca pe viitor să apară cluburi care să urmărească să sprijine viața moto și să îi ridice standardele. Să existe mai puține orgolii fiindcă scopul este să ne distrăm cât mai bine nu să ne măsurăm mușchii.
      România este o țară săracă cu oameni săraci. Poate vor înțelege toți cei care urmăresc profitul, că până acum nimeni nu a făcut avere din motociclism. Marile MC-uri au făcut avere din alte activități cu ajutorul motociclismului, nu datorită acestuia.

      Ștergere
  8. Mi-a placut discutia si am urmarit-o cu interes, chiar vreau sa "oficializez" un FC (daca am inteles bine), adica un Family Club conform https://motoadn.ro/cluburi-moto/ si nu gasesc prea multe informatii despre ce inseamna sa devenim oficial recunoscuti, e vorba de vreo 10 rideri de ocazie, care ne-am intrunit sub un patch facut de noi care ne place si pe care am vrea sa-l purtam fara sa fim luati pe sus

    RăspundețiȘtergere