marți, 21 iunie 2016

Bikers for Humanity Romania. Bacau, Romania 2016

A fost greu pentru toti, dar a meritat.

Drumul a fost lung, canicula, praf, ploaie, iar apoi multa munca.
A fost greu, dar toti am plecat acasa cu sufletul usor si plin de mandrie. Am reusit ce ne-am propus. Adica sa turnam fundatiile pentru casele in care cateva familii isi vor creste copii in conditii umane.

Cum de a fost posibil ca un numar atat de mare de oameni sa se uneasca pentru un scop nobil? Pai cam asa e poporul asta al romanilor. De cand e lumea si pamantul cronicarii vremurilor stravechi au scris ca suntem un popor primitor. Poate ca nu am fost noi mari cuceritori, nici mari razboinici, dar cu un lucru ne-am facut remarcati. Suntem un popor plin de omenie, de umanitate cum se spune acum.
 Peste noi au trecut multe popoare, am fost sub diverse stapaniri straine, am primit diverse influente straine, dar romanii au ramas tot acei oameni cu suflet mare.
 Acest lucru este valabil acum si pentru motociclistii romani. Ma bucur ca chiar si cu influentele straine ce le domina vietile, cluburile moto au reusit inca o data, ca si in trecut, sa se uneasca pentru a face un bine.

 Probabil ca toti motociclistii si mai ales cei din cluburile moto isi dau seama ca degeaba detii o forta daca nu o folosesti sau o folosesti intr-un mod egoist doar sa iti fie tie bine. Iar cluburile moto romanesti sunt o forta, iar atunci cand se unesc pot realiza lucruri minunate asa cum au facut acum. Printre cluburile participante am remarcat si cateva MC-uri. Un gest laudabil as putea spune, mai ales ca in ultimul timp trendul MC-urilor este sa nu mai participe la actiuni caritabile asa cum faceau in trecut. Tot respectul pentru MC-urile prezente si cred ca si-au castigat mai multi simpatizanti decat daca ar fi organizat 10 intruniri. Practic au fost prezente cele mai importamte MC-uri din tara, aratand ca inca dau directia in care merge motociclismul din Romania asa cum au facut intotdeauna.

 Nu ar fi fot rau daca mai multe vedete isi miscau curul pana la Bacau. Acest lucru ar fi atras mai multa publicitate evenimentului. Nu spun ca Hrubaru nu a fost suficient. A fost mai mult decat suficient, iar vedetele care ar fi putut participa nici macar nu trebuiauu sa munceasca cat a muncit Hrubaru, fiindca omul asta a muncit mai mult decat multi dintre noi. Cel putin mai mult ca mine a muncit sigur. Dar totusi nu ar fi fost rau sa fi avut mai multa rezonanta acest eveniment. Sa vada tot poporul ca in tara asta nu se intampla doar lucruri rele. Evenimentul merita mai multa publicitate, fiindca a fost organizat impecabil. Organizatorii aveau deja listele cu participantii ce au fost instruiti, dotati cu manusi, casti de protectie si cu tehnica necesara realizari acelor fundatii. Au avut chiar si contracte de voluntariat, plus tricouri si patchuri cu evenimentul.
 Locul era ingradit si pazit, cortul mare era incapator si curatat permanent. Desi hrana trebuia sa ne-o asiguram singuri, ne-au oferit trei mese si apa la discretie.Aveau chiar si un dozator de unde se putea cumpara bere, care functiona doar seara spre disperarea unora dintre noi. Chiar se mirau unii ca 300 de motociclisti au baut doar apa o zi intreaga. Minunea asta nu o intalnesti decat o data in viata.Printre meritele organizatorilor se numara si faptul ca am avut dusuri, pe langa numarul mare de toalete ecologice. Acele dusuri nu au fost niste minuni tehnologice. Niste bazine la care erau adaptate cateva furtunuri pentru dus. Apa se incalzea de la soare si nici nu ne doream mai mult.  Sunt de parere ca multi organizatori de intruniri moto ar trebui sa mearga la instruire la organizatorii de la Bacau.
  In final acest eveniment nu a fost doar o actiune caritabila, a fost si o ocazie ca multe cluburi prietene sa se reuneasca si sa reia legaturile ce au fost intrerupte uneori in ultimul timp.
 Din pacate ploaia a scurtat distractia, dar si oboseala ne-a facut sa ne retragem la corturi pentru o meritata odihna.

 Cand am ajuns acasa am descoperit pe facebook ca in timp ce noi caram ciment cu roaba si toceam coada la lopata, niste motociclisti pe care in general ii numim generic ,,slapari” au hotarat sa se dea pe o roata in grup mare pe autostrada Soarelui. Asa au vazut ei pe youtube si hai sa copieze romaneste. Ca doar e la moda, o fac si prim-ministrii. In principiu scopul evenimentului a fost sa fie si ei remarcati, sa puna o poza pe facebook ca poate se uda pitipoancele cand ii ,,vede”.
 In afara de faptul ca un asemenea eveniment este foarte periculos, nici macar nu are o utilitate. Ba chiar face un deserviciu comunitatii moto fiindca soferii nu cred ca au fost prea fericiti de disconfortul creat.
 Nu mai discutam ca in timpul plimbarii pana la Constanta sau unde au fost si cu benzina consumata, se putea veni la Bacau.

Sunt sigur ca organizatorii Ride of the Century stiau de Bikers for Humanity si macar din bun simt puteau amana sau anula evenimentul si poate numarul voluntarilor de la Bacau ar fi fost mai mare.
 Probabil unii dintre cunoscutii mei care au participat la evenimentul smecheri pe autostrada se vor supara ca i-am facut slapari. Poate ca nu e treaba mea sa imi pese ca merg unii haotic pe autostrada, ca se pun in pericol sau ca ne strica imaginea. Dar cand niste motociclisti merg sa faca un lucru bun, iar altii ne fac de rahat incurcand traficul pe o autostrada si asa aglomerata, punandu-se in pericol pe ei si pe ceilalati participanti la trafic, mergand cu viteza, haotic, pe o roata, parca nu poti ramane indiferent. Si pentru ce? Pentru ce sa participi la un asemenea eveniment? Sunt sigur ca nu toti participantii au mers pe o roata. Practic unii au fost doar de umplutura pentru a le ridica rangul celor care stiau sa merga pe o roata. Adica au fost cei care ieseau in fata si aplaudacii lor. Oare acele gaste ce incercau sa tina pasul cu smecherii nu isi dau seama ca sunt penibili? Nu isi dau seama ca isi pun viata si sanatatea in pericol doar ca sa iasa in fata cativa complexati?
 Priviti care este diferenta intre o alergatura pe autostrada organizata iresponsabil si o deplasare a unor cluburi moto. Poate asa vor intelege toti de ce suntem mandri cand punem vestele pe noi.
moto haotici
cluburi moto

 Unele imagini au fost luate de pe facebook si apartin lui Razvan Podgornai.

Un comentariu: