vineri, 6 martie 2015

De ce sunt mai multe accidente moto primavara?

In fiecare an aud ca primavara sunt mai multe accidente in care sunt implicate motociclete din cauza ca soferii nu sunt obisnuiti cu prezenta motocicletelor in trafic.
 Este foarte fals. In Romania soferii nu se obisnuiesc cu motocicletele niciodata. Pur si simplu ponderea motocicletelor in tara noastra este atat de scazuta incat nu au cum sa se obisnuiasca cu ele.
 Cand vom avea cel putin zece motociclete la fiecare semafor atunci poate vom putea vorbi despre obisnuire, dar nu este cazul. La noi daca vezi zece motociclete pe zi in trafic inseamna ca ai avut o zi norocoasa si asta chiar in plin sezon.

 De ce sunt vara mai putine accidente de motocicleta decat primavara?

 In primul rand primavara ies toti incepatorii. Cei care si-au luat permisele cu un an in urma sunt foarte incantati si ies la primele raze de soare. Unii au noroc si scapa fara accidente pana cand invata sa mearga relativ bine. Ceilalti ghinionisti se aleg cu neplacerile rezultate din accidente.


 In iarna oamenii folosesc mai mult autoturismele din comoditate. E si normal. E frig, e umezeala, e mai greu sa te misti fiind imbracat gros. Diversele dezavantaje aduse de anotimpul rece ii determina pe oameni sa foloseasca mai des masinile personale si mai putin transportul in comun.
 Acei oameni nu sunt niste soferi excelenti tinand cont ca folosesc autoturismele sporadic.
 Astfel primavara in trafic se intalnesc incepatorii in ale ghidonului motorizat si soferii sezonieri. Rezultatul este uneori dureros cu precadere pentru motociclisti.

 Vara scade numarul masinilor in trafic.Cum am explicat, multi oameni isi lasa masinile acasa si prefera mersul pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Unii fac economie, altii pur si simplu sunt constienti ca nu se pricep sa conduca, stiind ca atunci cand pleaca cu masina personala risca foarte mult.
 Traficul in marile orase se relaxeaza si datorita celor care pleaca in concedii sau la muncile sezoniere.
 In acest fel prin reducerea numarului de vehicule si prin prezenta mai scazuta a soferilor slab pregatiti in trafic, se reduce si numarul de accidente. Vara sunt si mai putin parinti care duc copiii la scoală.

 O alta cauza a accidentelor mai numeroase din primavara ar putea fi si echipamentul greoi ai motociclistilor.
 Fiind destul de racoare motociclistii sunt imbracati mai gros astfel avand limitata si incetinita miscarea pe motocicleta. Nici muschii nu mai sunt la fel de antrenati ca la sfarsit de sezon.

 Temperaturile scazute pot afecta buna functionare a motocicletei si a capacitatilor de franare, fiind o cauza destul de frecventa a producerii accidentelor.
 Uneori chiar si vizibilitatea poate fi afectata prin aburirea vizierei sau lacrimarea ochilor de la curent.

 In orice caz numarul accidentelor nu creste datorita faptului ca soferii nu sunt obisnuiti cu motociclistii in trafic.
 Pur si simplu in situatia actuala a prezentei motocicliclistilor pe sosele, soferii nu se vor obisnui niciodata sa ne aiba in trafic, pana nu vom fi mai multi.
 Pentru moment suntem niste aparitii stranii pentru soferi. In cele mai multe cazuri fiind chiar de domeniul paranormalului fiindca aparem de nicaieri si disparem subit.

Mai sunt si niste studii care arata ca creierul percepe diferit obiectele de dimensiuni mai mici care vin spre persoana respectiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu