marți, 10 februarie 2015

Invatamantul gratuit un mit secular

Sistemul nu e asa de ieri. Sisemul este asa de 100 de ani, fara sa exagerez.
Am trecut prin sistem ca prin furcile iadului. Am iesit cu sufletul zgariat si mutilat pe viata.
Am avut ghinionul ca in zorii vietii mele de elev sa ajung pe mana unei zdrente de profesoara care era si directoarea scolii. Mama nu a cotizat suficient si am primit nota 2 in primul trimestru. Cam care sunt sansele ca un copil in clasa intai sa ia nota 2?
In clasa a doua nu am stiut tabla inmultirii si am fost dezbracat in curul gol in fata clasei. Am fugit cand a vrut sa ma duca si in celelalte clase si am ajuns descult si in curul gol acasa. E adevarat ca apoi am fost dezinhibat total toata viata, dar la tabla inmultirii nu mi-a fost de ajutor.
In cele din urma in clasa a patra mama m-a mutat la o scoala cu profil artistic. 
Mare greseala. 
Ea nu intelesese din prima scoala cum e treaba cu spagile. Asa ca se astepta ca eu sa ma remarc prin inteligenta si talent.
In clasa a patra am ramas prima oara corijent pe vara. Mama a considerat ca e vina mea si a incercat sa ma corecteze romaneste. Treaba e ca ea dadea ceva spagi, dar nu tuturor si nu suficient in comparatie cu ce dadeau alti parinti.
Am ramas corijent pe vara pana in clasa a saptea cand, la sfaturile profesorilor, am fost mutat sa las locul liber pentru alti copii mai potenti financiar. Eram atunci singurul din clasa cu parintii muncitori la fabrica.

La noua scoala, putin zapacit de mutare, m-am trezit cu o profa de limba romana care mi-a spus ca ea a facut box si ca ma arunca pe geam daca nu invat. Am ramas corijent in primul trimestru la limba romana plus alte multe materii si am considerat ca nu are rost sa ma mai duc la ore.
Este evident ca am ratat inscrierea la liceu fiind prea ocupat cu corijentele.
M-am inscris la o scoala profesionala unde am avut o uimire maxima. Profesorii se purtau frumos, nu te arunca nimeni pe geam si predau la fel pentru toata clasa, fara discriminari. Si nu numai ca nu cereau spaga, dar ne recompensau cu tigari si ciocolata daca stiam lectia
Chiar daca am fost corijent permanent din clasa a patra pana la sfarsit, am beneficiat totusi de profesorii buni ai unei scoli de centru sau chiar avem ceva inteligenta. Asa se face ca eu fiind notat pe baza de spaga, nu am stiut pana la profesionala care e nivelul meu. Nu eram un copil de geniu, dar nici corijent nu ar fi trebuit sa fiu.
Astfel am ajuns sef de clasa peste niste copii ce veneau din scoli normale.
Dupa doi ani de profesionala, simtindu-ma mai capabil decat eram, am dat diferentele pentru liceu. Am intrat la liceu, unde mi-am dat seama ca nu sunt geniul ce ma credeam in profesionala.
La liceu treaba statea ceva mai bine la capitolul spaga.
Adica daca dadeau parintii spaga aveai note mai mari decat restul, dar daca nu dadeai, aveai notele pe care le meritai. Practic nu se razbuna nimeni pe tine ca nu primea spaga.
Dupa liceu in mod surprinzator chiar si pentru mine am intrat la facultate la stat. Si aici traiul era corect. Dadeai spaga treceai anul, chiar daca erai zero. Nu dadeai sapaga, treceai anul daca invatai.
Dar daca nu dadeai spaga, trebuia sa muncesti de trei ori mai mult decat cei care ungeau sistemul. Primeai cele mai grele proiecte si te frecau mai mult la examene. Am rezistat doi ani fara restante.
Cum eu nu aveam bani nici sa ajung la scoala, am abandonat.
Dupa aceea a urmat firesc stagiul militar unde spaga avea un templu propriu. Apoi m-am angajat si m-am inscris la o facultate particulara.
Am avut ghinion ca dupa 4 ani, in ultimul an fiind, sa aflu ca doamna ministru Ecaterina Andronescu retrage autorizatia de functionare a facultatii motivul fiind ca nu i se daduse spaga. Atunci nu am fost sigur ca este motivul real. Acum sunt foarte sigur de asta si cred ca si voi.   Sper sa moara in puscarie.
M-am inscris la o a doua facultate tot particulara, unde dupa ce am terminat, ca sa pot fi lasat sa imi dau licenta la stat, a trebuit sa dau foarte multa spaga.
La cati bani am bagat in facultati mai bine dadeam spaga, ca tot acolo ajungeam. Ideea este ca invatamantul costa indiferent ca este comunism sau democratie. 
Mama chiar a crezut pe vremea comunistilor ca invatamantul este gratuit si eu am simtit cel mai tare ca nu era asa. E adevarat ca la scolile normale mai scapai si fara spaga, dar la cele care acum ar fi "de fite", cam la fel era si atunci. Si acum se spune ca este gratuit, dar ori ca platesti la particulara sau ca dai spaga la stat tot acolo iesi. La particular ai avantajul ca nu te mai stresezi daca ai dat cat trebuie si cui trebuie.
Diploma e buna daca lucrezi in sistemul spagilor.
Cand esti pe cont propriu nu te intreaba nimeni cate clase ai, important este ce stii sa faci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu