miercuri, 1 februarie 2023

Care sunt drepturile motocicliștilor în Sectorul 4 al capitalei?

    
SECTORUL 4



    Am întâlnit în ultima perioadă, pe rețelele de socializare, mai multe discuții și imagini despre faptul că Primăria Sectorului 4  a început o adevărată cruciadă împotriva motocicliștilor. Mai exact primăria amintită a început prin a ridica motocicletele parcate pe trotuar și mai recent se pare că blochează roțile motocicletelor care nu sunt parcate legal. Evident aceste măsuri sunt însoțite și de amenzi pentru parcare neregulamentară. Singura problemă ar putea fi că motocicliștii nu au fost informați despre locul unde pot parca motocicletele. Nici pe site-ul primăriei nu am găsit date care să indice modul în care pot fi parcate motocicletele.
    Desigur motocicletele pot fi parcate legal pe locurile destinate autoturismelor. Dar această metodă nu este agreată de posesorii de autoturisme. Ar fi ilogic să ocupi spațiul destinat autoturismelor mai ales în contextul în care motocicliștii se mândresc cu faptul că o motocicletă aflată în trafic este o mașină mai puțin la semafor și un loc de parcare în plus. 
    Evident că în Sectorul 4 nu există locuri de parcare destinate exclusiv motocicletelor și nici nu se pot face cereri pentru un loc de parcare de reședință pentru motociclete.

    De asemenea am mai citit pe un forum obscur, despre faptul că asociațiile de motocicliști nu iau atitudine în fața Primăriei Sectorului 4, pentru combaterea acestor măsuri ce par abuzive.
    Vreau să îi informezi pe obscurii forumiști că nici o asociație nu este obligată să le raporteze despre acțiunile pe care le inițiază. Dacă vor să fie la curent cu acțiunile unei asociații tot ce trebuie să facă este să se înscrie în acea asociație și atunci cu siguranță vor fi informați ba chiar ar putea să inițieze ei diferite acțiuni.
    Oricum sunt deja două asociații moto implicate în acest demers dar nu cred că această informație va ajunge la forumiștii obscuri și neinformați.

    Dar să revenim la subiect iar acesta este despre presupusele abuzuri ale Primăriei Sectorului 4.
    De ce suntem sceptici cu privire  la acțiunile
 raportate pe rețelele de socializare?
    Pentru că atunci când este vorba despre zona politică trebuie verificate bine toate sursele.
    O asociație bine pregătită nu se poate expune public aducând acuzații nefondate, pentru că își pierde credibilitatea atât în fața autorităților, cât și în fața celor care activează în domeniul pentru care a fost înființată asociația.
    Nici o asociație nu își permite să intre din greșeală în jocurile electorale ale partidelor politice care în țara noastră își bazează campaniile electorale atât pe promisiuni mincinoase cât și pe dezinformări și discreditări.
    Pentru a arăta că suntem o asociație serioasă suntem nevoiți să acționăm profesional și cu maximă prudență. Din păcate nu am reușit să găsim o sursă credibilă în rândurile motocicliștilor dar mai căutăm motocicliști care să vină cu dovezi cu privire la acțiunile abuzive ale Primăriei Sectorului 4.

    Drept urmare am demarat verificările începând cu cei incriminați, respectiv cu Primăria Sectorului 4 unde am trimis un email prin care solicităm următoarele:
    
    Care este actul normativ ce reglementează parcarea autovehiculelor pe domeniul public din cadrul localităților (carosabil și trotuar) ce permite imobilizarea motocicletelor fără ataș ?
    Care sunt normele locale prin care sunt definite, în mod explicit, restricțiile și drepturile privind parcarea motocicletelor pe domeniul public din Municipiul București, Sector 4?
    Mai prezintă interes și data/datele la care aceste norme au fost supuse procesului de dezbatere publică.
    Am mai solicitat, conform actelor normative în vigoare, dacă este permisă parcarea vehiculelor de tip motocicletă fără ataș în următoarele situații:
- pe trotuare și alei pietonale, cu condiția să nu încurce deplasarea pietonilor și să asigure o distanță de cel puțin un metru pentru deplasarea acestora;
- pe locurile de parcare amenajate și destinate autoturismelor;
- în spațiile adiacente locurilor de parcare amenajate și destinate autoturismelor, cu condiția ca motocicletele să nu obtureze vizibilitatea conducătorilor auto asupra indicatoarelor instalate de autoritățile competente.

    Orice instituție publică este obligată să răspundă solicitărilor în termen de 30 de zile  lucrătoare.
    Pentru moment așteptăm răspunsul Primăriei Sectorului 4 și în funcție de răspunsul primit vom stabili direcția de acțiune a Asociației Pentru Drepturile Motocicliștilor.
    Vă vom ține la curent cu toate demersurile pe care le face ARBRRO.

3 comentarii:

  1. Iată o mica observație, dacă nici o asociație nu e obligata sa informeze despre acțiunile ei, nici primăria nu e obligata sa creeze spatii pentru moto, asa conform legii. Astfel vei fi la fel de obscur ca alții care postează și,, nu a ajuns informația la ei,, sau poate ca e greu sa admiți ca nu toate părerile și fundamentele sunt bune doar ca le emiți tu indiferent cite studii îți alegi pentru a susține opinia și relativa ei valoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc pentru efortul de a comenta articolul meu și sper să nu te superi fiindcă te contrazic.
      În primul rând după cum se vede eu tocmai am informat pe toată lumea despre inițiativa noastră.
      Și cealaltă asociație care a luat atitudine în fața primăriei a informat pe toate rețelele de socializare despre acțiunile ei.
      Cei care au comentat, pe forumul ăla obscur, că asociațiile nu fac nimic, nu a avut măcar bunul simț să se intereseze dacă facem ceva sau nu. Singurul ghinion al celor de pe acel forum este că nu ies din bula lor, adică de pe acel forum și să vadă că în lumea reală unii chiar depun ceva efort pentru binele motocicliștilor și o fac voluntar și gratuit. Probabil ar fi vrut să îi anunțăm despre acțiunile noastre pe acel forum infect unde nimeni nu vorbește serios și e plin de bășcălie ieftină.
      De aceea, chiar dacă nu ai fost pozitiv și m-ai criticat, accept critica și apreciez efortul de a te informa și din alte surse.

      Pe de altă parte noi suntem obligați să informăm doar membri asociației. Nu suntem nici măcar un ONG de interes public. Și chiar dacă nu suntem obligați, noi informăm societatea despre acțiunile noastre dar pe canalele alese de noi. Pe când primăria este o instituție publică și are multe obligații în fața cetățenilor. Inclusiv să amenajeze locuri de parcare înainte să aplice anumite sancțiuni.

      Ștergere


  2. Salut initiativa si este clar ca uniunea inseamna putere. Daca ai nevoie suntem disponibili sa venim in suport. Hai sa mergem impreuna cu aceste actiuni si cu siguranta daca vom mentine continuitatea lor si vom persevera, atunci vom face pasi mici dar siguri in fata acestor actiuni.
    Cu drag,
    Puiu Vasilescu 0768768768
    Semnat : Cealalta Asociatie :)

    RăspundețiȘtergere