joi, 14 iunie 2018

Viitorul unei pasiuni

Aproape zilnic mor motocicliști. În majoritatea cazurilor șoferii încalcă regulile de circulație și noi înmormântăm încă un suflet tânăr. În multe cazuri replica șoferilor este că și motociclistul mergea cu viteză. Uneori este adevărat, dar tu, șoferule, ai încălcat mișelește o regulă de de circulație. Dacă poliția constată că este vina ta, șoferule, nu mai ai dreptul să comentezi. Nici tu și nici susținătorii tăi. Dacă nu poți dovedi viteza motociclistului, mai bine lasă capul jos și taci. Relevant este faptul că tu, șoferule, ai încălcat cu bună știință regulile și asta te face criminal. Dacă ai întors pe linie continuă, dacă ai întors de pe banda întâi peste banda doi, nu ai dreptul să comentezi.
 Deși mor mulți motocicliști datorită nepăsării șoferilor, unele cazuri sunt extrem de impresionante. În general membrii cluburilor de motocicliști sunt mai atenți și mai disciplinați decât restul motocicliștilor. Dacă mai adăugăm că mulți lucrează în structuri militare, tendința lor de a respecta regulile crește. Și totuși în ultimul timp numărul de accidente în care sunt implicați membrii cluburilor este mult mai mare ca în trecut. E adevărat că în ultimul timp cluburile moto sunt mai numeroase, dar numărul crescător de accidente ar trebui să ne îngrijoreze indiferent de cauză

 Poate că nu este momentul acum să discutăm despre ce este de făcut. Dar cu tot respectul pentru cei duși dintre noi în ultimul timp, nu știu când anume ar fi un moment în care să ne gândim la această problemă.
 La fiecare accident nu mă pot abține să nu mă gândesc că puteam fi eu în locul celui pentru care depunem coroane. Acest gând îmi dă fiori și nu mă pot opri din a mă gândi că trebuie să facem ceva.
 Așa sunt eu construit să încerc să găsesc soluții la fiecare problemă ce îmi apare în cale.

 Nu trebuie să inventăm roata. Este suficient să privim peste gard la țările unde deși numărul motocicliștilor este mult mai mare, numărul accidentelor este mai mic sau cel puțin egal cu al nostru.
 Au fost cândva vremuri când, deși numărul de cluburi era mai mic, fiecare club avea în agendă un un minim de acțiuni dedicate reducerii numărului de accidente. Poate că acele acțiuni nu aveau rezultate imediate, dar în timp s-au văzut îmbunătățiri semnificative. Îmbunătățiri ale traficului de care beneficiază noii motocicliști din noile cluburi. Nici noi nu aveam senzația că se mișcă ceva, dar poliția ne-a contrazis la acel moment, arătându-ne statistici.
 Am putea spune că la numărul de cluburi actual ar trebui ca numărul de campanii antiaccidente să fie mult mai mare, dar putem observa o situație total inversă.
 Așa că de ce să nu spunem lucrurilor pe nume. În trecut situația acțiunilor dedicate siguranței motocicliștilor se reflecta direct în imaginea cluburilor ce conduceau mișcarea moto la acea vreme.
 Astăzi în loc să fiți preocupați de a merge cât mai des și în număr cât mai mare pe la petrecerile diferitelor cluburi ar fi recomandat să vă gândiți dacă nu ar fi mai sănătos să vă gândiți la siguranța voastră.
 Părerea mea sinceră este că pe motocicliștii omorâți în ultimul timp nu îi mai interesează ce club este dominant în zona în care au fost uciși.
 Și nu fac referire la cluburile moto doar de dragul de a spune că nu fac nimic pentru prevenirea accidentelor, deși sunt câteva care chiar au încercat. Vorbesc despre cluburi pentru că majoritatea au personalitate juridică cu care pot face mai multe în comparație cu motocicliștii neafiliați.

 Orice viață pierdută în lumea moto este o tragedie pe care o resimțim cu toții, dar pentru membrii cluburilor moto este cu atât mai greu când un membru al unui club moto se stinge într-un accident stupid.
 Suntem cu toții alături de cei îndurerați care și-au îngropat frații în ultimul timp. Nu îmi pot imagina cât de greu poate să fie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu