luni, 16 decembrie 2013

Lupta pentru inceputul democratiei in Romania

 Noi nu suntem primii care incerca sa instaureze democratia in Romania.
 Au mai fost si altii inaintea noastra si au esuat. Probabil ca nici noi nu vom reusi, dar macar ne vom putea uita in ochii copiilor nostri fara sa ne fie rusine ca am fost lasi.
 Inaintasii nostrii au incercat instaurarea democratiei in 1989, fara sa stie ca de fapt ajutau la o lovitura de stat. Apoi un an mai tarziu, in 1990, si-au dat seama de greseala si au incercat sa o repare. Nu au reusit, fiindca demonstratia pasnica a fost inabusita violent de catre minerii chemati de Ion Iliescu.
 In 1991 o noua incercare a fost sortita esecului, protestele fiind dizolvate tot de catre Ion Iliescu, folosind aceasi metoda violenta cu ajutorul minerilor.
 Apoi totul a fost clar pentru oricine, in Romania instaurarea democratiei a esuat. Tara este condusa in continuare de aceasi clica de nomenclaturisti si acolitii lor ramasi la putere de pe vremea regimului comunist.
 Nimic nu mai poate schimba acest fapt. Alegerile sunt furate, electoratul este cumparat cu bani putini, informarea se face trunchiat de catre televiziuni aservite politic.

 Acum in acest sfarsit de an este randul nostru sa luptam pentru libertate.
 Capusele catarate la putere vor sa se ridice mai presus de lege. Vor sa ne inchida gura prin legi neconstitutionale. Sa ne ingradeasca libertatea de exprimare dupa bunul lor plac.
 Aseara priveam oamenii stransi sa protesteze in Piata Universitatii. Oameni inteligenti, tineri si batrani pasnici.
 Frigul musca puternic, iar oameni strigau pentru democratie. O democratie pe care nu au gustat-o niciodata pana acum. O democratie ce pare a fi o himera.
 Probabil pentru a se incalzi, protestatarii au pornit catre Piata Victoriei civilizat pe trotuar. Jandarmii au inpiedicat deplasarea grupului, asa ca acesta a luat-o spre cea mai apropiata iesire din Piata Universitatii.
 Asa au ajuns sa blocheze Calea Victoriei. Nu a fost nimic premeditat. Pur si simplu a fost o intamplare facilitata si de greseala jandarmilor de a nu lasa un protest pasnic sa se desfasoare normal.
 In cele din urma protestul a ajuns fara incidente in fata sediului guvernului din Piata Victoriei. Fara sa fie devastate magazine, fara sa se arunce cu obiecte in jandarmi.
 Apoi lucrurile au degenerat si agresivitatea a aparut brusc. Cum se poate explica faptul ca oamenii stau calmi cale de doua bulevarde si devin brusc agresivi cand ajung la destinatie?
 Un lucru e clar. conducatorii acestei tari nu doreau ca acele demonstratii sa se tina la sediul Guvernului. Si dupa metoda mostenita de la idolul lor, Ion Iliescu, apeleaza la metode staliniste. Cheama ajutoare si asa cum Ion Ilescu a apelat la mineri, la fel noile guverne apeleaza la galeriile de fotbal. Metoda a mai fost aplicata si anul trecut si a functionat.
 Asa ca infiltrati printre protestatari, membrii galeriilor de fotbal provoaca jandarmii pentru a le da motive acestora sa actioneze violent si sa imprastie manifestantii.
 Si astfel intelegem ca protestele nu sunt asa cum credem noi. Protestele nu sunt adunari spontane unde poporul isi striga nemultumirea.
  Va trebui sa invatam ca protestele sunt actiuni organizate. Si daca vrem sa ne reuseasca va trebui sa invatam repede. Sa ne asumam niste sarcini si sa nu ne mai lasam manipulati prin aceste infiltrari ale galeriilor si ale altor structuri de acest gen. Va trebui sa ne invatam dreptrile si obligatiile astfel incat sa nu dam motive autoritatilor sa faca abuzuri.
 Si cu cat invatam mai repede, cu atat democratia va fi mai aproape de noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu