miercuri, 22 martie 2017

Oamenii dintr-o regiune mai buni ca ceilalti


Citesc si ma minunez ce porniri au unii dintre conationalii mei. Nu inteleg de ce unii oameni ce traiesc intr-o regiune se cred mai buni ca ceilalti.

De ce dracu tinem neaparat sa ne separam unii de altii, eu nu voi intelege niciodata. Transilvania, Tinutul x si y, Moldova. Unii sunt daci, altii sunt mai daci ca ceilalti, unii sunt tatari, dar vorbesc romaneste, altii sunt banateni, dar tot romaneste vorbesc. Secuii sunt unguri, dar locuiesc in mijlocul Romaniei. Timisorenii fac misto de olteni, iar bucurestenii nu mai au loc de moldoveni.

Nu cred ca voi fi capabil sa inteleg de unde avem aceste apucaturi paguboase.

Singura data cand ne-a fost bine in tara asta a fost cand ne-am unit unii cu altii. Apoi incet acel sentiment de unitate a inceput sa se dilueze pana cand am ajuns in punctul de a simti nevoia sa ne simtim mai buni ca ceilalti. Avem sentimentul gresit ca datorita altora nu ne merge noua bine.

Poate candva vom ajunge la concluzia ca tocmai aceasta migratie intre regiuni este liantul acestei tari care le sta in gat altora.

Banatenii sunt calculati, moldovenii sunt puternici, oltenii sunt ageri, ungurii sunt gospodari, secuii sunt tot un fel de unguri, dar mai uniti unii cu altiii. Ardelenii aduc Occidentul in tara, moldovenii fac vin strasnic, oltenii sunt glumeti si au zaibar, muntenii sunt munteni, dar vorbesc moldoveneste. Aceste caracteristici ne fac sa fim un popor format din oameni care se pot completa reciproc in aproape toate privintele. De ce tinem neaparat sa vedem mereu doar partea negativa din caracterul oamenilor dintr-o anumita regiune. ce ne determina ca mereu sa ii judecam pe ceilalti dupa ce fac rau unii dintre ei? Nici macar nu ii cunoastem pe toti, dar ii judecam doar din ce am intalnit noi in viata. Apoi dupa ce avem impresia ca am cunoscut toti oamenii dintr-o regiune dupa ce am intalnit doi-trei dintre ei, ne facem noi o parere si gata. Ne dezicem de toti locuitorii unei regiuni si facem tot ce putem sa ne deosebim de ei prin tot felul de simboluri medievale. Stiti de ce se spune despre un om ca gandeste medieval? Sigur ca stiti si exact asta fac cei care se cred mai buni ca altii doar fiindca sunt nascuti intr-o anumita zona geografica. Asta faceau si cei de la care imprumutati simbolurile pe care le purtati cu mandrie, doar ca ei aveau o scuza, aia chiar traiau in Evul Mediu

Hai sa nu repetam istoria. Pe vremea acelor simboluri nu ne-a fost bine, oamenii o duceau rau, cu exceptia celor care detineau acele simboluri. Abia cand ne-am unit toti sub un singur simbol am inceput sa evoluam.

Sper ca unii dintre noi sa se gandeasca de doua ori inainte sa se afiseze cu simbolurile din vechime.

Sa nu intelegeti ca sunt impotriva descentralizarii. Din cate am auzit, nu ar fi o idee tocmai rea ca fiecare zona sa se adminstreze singura, iar oamenii sa fie mai constienti de potentialul lor individual. Ideile segregationiste sunt o prostie, dar descentralizarea ar fi o idee buna, insa fara sa implice simboluri, steaguri, steme si alte diferentieri inutile. Frumos ar fi ca regiunile sa sara una in ajutorul celeilalte in momente de cumpana, astfel incat sa simtim ca numai uniti putem merge mai departe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu