joi, 11 februarie 2016

Pensiile militarilor au miros de ciorapi imputiti.


"Dragă Civilule,

Ştiu că ai fi vrut să fii ca mine şi, pentru că nu ai putut, acum, la pensie, vrei să fiu eu ca tine. Însă, nu se poate, pentru că noi am fost şi suntem diferiţi, aşa cum doi fraţi sunt diferiţi, chiar dacă au fost făcuţi de aceeaşi mamă şi acelaşi tată şi chiar dacă se iubesc unul pe altul, ca fraţii.

Când am ales să mă înscriu la liceul militar, ştiam că voi avea parte atât de casă şi masă gratuite, cât şi de şcoală de cea mai bună calitate posibilă. La fel, ştiai şi tu acelaşi lucru. Faptul că nu ai venit să fii coleg cu mine de bancă înseamnă fie că nu ai vrut, în sensul că nu ţi-au trebuit nici gratuităţile şi nici învăţătura oferite de Armată, fie că nu ai putut, în sensul că nu ai avut calitățile necesare pentru admitere. În niciuna dintre aceste două situaţii, nu ai însă cum să te compari cu mine şi să zici că am fost egali vreun moment. Dacă tu ai ales să mergi la un liceu mai bun şi să te pregăteşti pentru o viaţă mai îndestulată decât îmi promitea mie milităria, cinste ţie! Dacă ai rămas mai modest decât mine, asta este! Nu ai de ce să fii invidios. Nu ai putut mai mult
."



Aceasta asa zisă scrisoare a fost preluata de mai multe ziare virtuale.

Interesant articolul, dar cam nedrept. Nu spune nimeni ca a fi militar e usor. Dar totusi pana cand a fost desfiintat stagiul militar, o mare parte dintre ofiteri frecau menta. Aia nu erau ofiteri militari. Aia au fost gardieni de puscarii. Toti cei care au facut stagiul militar obligatoriu au fost detinuti, nu soldati. Daca venea un razboi, acei tineri reprezentau carne de tun.

Deci acei ofiteri, subofiteri si alte grade, iau acum pensie egala cu militarii adevarati de astazi, care au fost prin teatrele de razboi.

Pe de alta parte nici sa fi fost muncitor in fabrica nu a fost usor. Mai trebuie tinut cont ca majoritatea pensionarilor de astazi au muncit majoritatea anilor in fostul regim. Au muncit in trei schimburi sase zile pe saptamana. A fost usor? Pai ori suntem soldati corecti, ori nu mai suntem. Nu spunem doar adevarul care ne avantajeaza.

Poate ca militarii de cariera au facut armata inca din scoala, dar ei cred ca un muncitor bine calificat a fost nascut asa? Stiu pensionari care aveau carte de munca la 16 ani. Acei pensionari au muncit mult si au produs PIB astfel incat militarii sa aiba mesele alea gratuite si tot ce le trebuie ca sa fie militari.

Bai oameni buni nu mai puneti botul la manevrele politicienilor. Oamenii unei tari sunt interdependenti. Daca unii nu fac sosele, nu se transporta marfurile. Daca altii nu fac agricultura, nu mai papam paine. Daca oamenii nu produc, nu mai avem armata. Daca nu aveam armata, ne manancau cainii. Oricum aia nu a fost armata, a fost butaforie, dar trecem mai departe.

Cine pune botul la conspiratii de genul celor din acel articol are o gandire limitata. E doar o propaganda de manipulare. E simplu. Ii strangi de fudulii pe pensionarii militari si le faci publice pensiile. Pensionarii militari ies in strada si toata lumea ii uraste pentru pensiile alea mari. Pensiile alea mari nu sunt rezultatul serviciului executat. Acele pensii rezulta din manevre politice.

O parte dintre militarii cu grade mari inevitabil stiu niste secrete de stat. O revolutie furata, o mineriada, un serviciu de informatii manipulat, un Bancorex devalizat. Secrete periculoase pentru multi guvernanti.

Ca sa le inchida gura celor cu grade mari, se dau niste legi pentru pensii speciale. De la cei cu grade mari in jos pe cale ierarhica incep sa curga pensiile mari pana la ultimul sergent angajat pe baza de contract.

Vin alte guverne isi dau seama de manarie si vor sa le mai taie din avant pensionarilor militari. Ca nu sunt bani. Evident ca e greu sa le tai din nivelul de trai cu care se obisnuisera. Guvernele incearca macar noilor pensionari militari sa le mai taie avantul. Intervin alte grade mari pensionabile. Alt santaj la guvernare si ramane aceeasi pensie mare.

Treaba e mai incurcata decat pare. Dar per ansamblu dezbinarea cetatenilor prin discriminarea pensionarilor foloseste intereselor celor din toate guvernele. Metoda "dezbina si stapaneste' functioneaza de 2000 de ani cel putin. De ce sa nu functioneze si acum?

Mai trebuie specificat si faptul ca nu sunt bani pentru pensii? Ca asta e. Avem mai multi pensionari decat muncitori. Pe caz de boala, social si alte pensii. Cum facem totusi sa inchidem gura celor cu grade mari care stiu prea multe? Pai dam strungarului mai putin ca nu a invatat cat militarul si ii dam militarului mai mult. Nu fiindca militarul a muncit mai mult, ci fiindca stie niste lucruri deranjante.

Nu am nimic cu militarii. Si-au facut datoria fata de tara asa cum si-au facut datoria si cei care au construit canalul Dunare-Marea Neagra, blocurile in care locuim si cam tot ce a fost facut in tara asta. Daca militarii incep sa se considere mai buni decat ceilalti oameni incepem sa ne aducem si noi aminte de ei.

Sa ne aducem aminte ca stagiul militar obligatoriu a fost o mare prostie. Sa ne aducem aminte de spagile pe care ofiterii le cerseau de la soldatii in termen pentru o permisie de trei zile. Sa ne aducem aminte ca majoritatea pensionarilor militari din zilele noastre provin din unitatile militare unde erau chinuiti militarii in termen. Imi amintesc cum atunci cand venea ratia de hrana, intai se faceau pungutele pentru ofiteri si ce mai ramanea se dadea soldatilor. Un an de zile cu hrana proasta indurau soldatii fiindca se fura ca in codru. Haine proaste, igiena precara si umilinta fara limite. Asta indurau soldatii de la cei ce astazi se cred superiori fata de ceilalti pensionari.

Astazi avem cu adevarat militari. Antrenati bine, hraniti bine si pregatiti in spirit ostasesc. Ei au dreptul sa ceara pensii. Ceilalti care striga acum in strada ca sunt speciali nu au avut parte de o zi de razboi. Singura lor datorie era sa pazeasca in unitatile alea mizere niste copii ce aveau obligatia sa suporte puscaria un an de zile. Majoritatea pensionarilor militari din zilele noastre au fost gardieni, nu soldati.

Eu, fostul militar in termen sunt obligat astazi sa le platesc lor pensiile supraevaluate. Le voi plati in continuare fiindca eu nu sunt ca ei. Eu nu o sa imi bat joc de ei asa cum au procedat ei cu mine un an de zile. Stiu ca sunt obisnuiti sa fie nesimtiti, asa cum cu nesimtire isi apara astazi pensiile, dar tot o sa le platesc acele pensii asa cum le platesc si strungarilor si zidarilor si tuturor celor care au muncit in tara asta. Militarilor le cer doar sa coboare cu picioarele pe pamant si indiferent cat de superiori se cred, sa nu uite ca pensiile alea sunt platite deocamdata de generatia mea. Generatia care le-a cusut la ordin ciorapii imputiti.

Un comentariu:

  1. ohohohoohoh, de când așteptam să citesc așa ceva în România.

    Eu personal aș egaliza pensiile. Fiecare persoană în vârstă are în lini mari aceleași probleme și merită același sprijin din partea noastră.

    RăspundețiȘtergere