In viata mea mea am fost si scriitor la o revista moto. Adica eram platit sa ma duc la intruniri si sa scriu despre ce se intampla acolo. Acum nu mai face nimeni acest lucru. Adica nimeni nu te mai plateste sa te duci la intruniri moto si nici nu mai scrie nimeni despre asta.
Asa ca m-am dus pe banii mei pana la Manesti in judetul Dambovita si o sa scriu gratis despre intrunirea Black Helmets.
In primul rand vreau sa ii felicit pentru efortul depus. Desi fac si eu parte dintr-o gasca de motociclisti, nu am avut niciodata curajul sa organizam o intrunire.
As mai vrea sa se inteleaga de la inceput ca aceasta nu este o critica. Sunt doar niste sfaturi ce pot fi acceptate sau nu. Eu oricum voi veni si anul viitor, doar ca probabil ma voi caza la hotel in Targoviste. Imi place sa stau la cort, dar la intruniri e mai dificil sa vii cu tot echipamentul de campare mai ales ca nu poti alege locul in care vei campa. In general la intruniri pui cortul unde gasesti un loc mai drept. In plus, cand dormi la cort in natura, iti petreci timpul pentru a organiza o sedere cat mai confortabila. La intruniri timpul il petreci distrandu-te in alte feluri. La intruniri te vezi cu oameni de departe, asculti muzica, participi sau te uiti la concursuri si bei bere cu prietenii. Cand pleci singur cu cortul ai timp sa umpli sacul cu apa pentru spalat pe maini, iti cumperi singur gheata sa pui berea la rece in sacul termoizolant, faci vatra pentru focul unde vei prepara mancarea, faci un pod din pietre peste rau si in general ai timp sa le faci pe toate fiindca nu trebuie sa faci nimic altceva.
Stiu ca despre organizarea intrunirilor moto s-a mai scris si pe diferite forumuri inca de acum 10-15 ani. Dar voi incerca sa fac o sinteza din ce imi aduc aminte din istoria acestor intruniri.
Intrunirile la noi au inceput timid, in sunetul de 2 timpi al IJ-urilor mai mult sau mai putin chopperite si in bubuitul hotarat al Niprelor cu esapamentele goale.
Uneori somnul participantilor era întrerupt de zgomotul unui Minsk fara toba, turat cat il tinea pistonul. In general linistea era restabilita prin violenta de catre un somnoros deranjat. Uneori organizatorii trebuiau sa se lupte cu ambele probleme pentru a face pace.
In timp, urletul motoarelor 2T si fara esapamente a fost inlocuit in noapte de catre motoarele japoneze turate pana in limitare si de pacanelele facute din butonul rosu.
Au existat alte batai intre zgomotosi si somnorosi urmate de discutii interminabile pe forumurile moto.
Care erau aceste discutii? Pai nemultumirea unora dintre participanti, mai ales a celor veniti de departe, fiindca nu se puteau odihni. Si este destul de greu sa parcurgi 300-400 de km dupa ce ai dormit doar 2-3 ore.
Astfel majoritatea organizatorilor de intruniri au luat diverse masuri de siguranta.Au parcat motoarele cat mai departe de corturi, au pus muzica si mancarea tot la o distanta cat mai mare de locurile de dormit.
In acest fel au creat conditii cat mai bune pentru odihna calatorilor. Dar cel mai important multi organizatori au incercat sa faca pe cat posibil liniste dupa orele 2-3 noaptea. In timp s-a constat si de catre organizatori, dar mai ales de catre participantii la intruniri, ca e destul de greu sa te odihnesti cand canta Parazitii la maxim in boxe pana la 5 dimineata. Desigur unii vor spune ca daca nu poti sa dormi in zgomot inseamna ca nu esti suficient de beat. Dar asta este o alta problema. Cu ce sa te imbeti?
Este problema cozilor unde te bronzezi asteptandu-ti randul la bere sau la mici. Este ca si problema cu iarna care ii ia prin surprindere pe guvernanti. E normal sa nu stii cand ninge si cat ninge, dar e bine sa fii pregatit.
Nu poti estima niciodata cati oameni or sa vina la o intruniire. Dar poti sa mai aduci 3-4 gratare in plus. Gratare care sa arda doar la orele de maxima foame. Cred ca trei oameni care sa se ocupe de acele gratare gasesti si printre participanti. Aprovizionarea se poate face direct din localitatea cea mai apropiata. Astfel se ridica si economia locala putin.
Cand cele doua dozatoare de bere nu mai fac fata se poate suplimenta cu bere imbuteliata. Se da o fuga cu o masina pana la cel mai apropiat magazin si se cumpara toata berea din frigidere. Nu conteaza marca sau cantitatea. Se vinde la pahar, la sticla sau la galeata cum vrea clientul sa o cumpere, ca oricum nu se da bon fiscal asa ca nu mai conteaza. Din nou economia locala primeste oxigen.
Nu va mai chinuiti cu frigidere si generatoare. Cumparati ieftin trei cadite pentru copii in care puneti gheata. Gheata se cumpara de la orice benzinarie. Vorbiti inainte sa fie bine aprovizionati si din doua transporturi se rezolva problema cu racirea bauturilor pe o zi intreaga. E posibil ca gheata sa fie mai ieftina ca benzina din generatoare. Sigur raceste mai rapid si mai eficient.
Oricum ar fi racita berea aceasta trebuie sa se gaseasca si in alta forma nu numai la dozator sau la cutie cu lamaie. Obligatoriu sa fie si la sticla si sa se vanda separat, nu la coada de la dozator. Cum spuneam, nici nu trebuie sa fie racita la locul intrunirii. Poate fi racita in cea mai apropiata localitate si adusa rece cand e cazul.
Cand curg apele pe tine in soare si tu stai la coada la dozator, pretul unei beri la sticla nu prea mai conteaza.
Dar berea trebuie scoasa din organism. Unde facem acest lucru? Pai daca exista o padure deasa in vecinatate e bine. Dar ce te faci cand padurea se afla pe un deal si esti despartit de ea de un rau. Raul il treci pe pietre, dar nu toti avem rude caprioare si nici nu suntem toti alpinisti sa urcam dealul pana in padure. Fara sa ne mai gandim ca uneori poti sa nu mai apuci sa urci dealul sau sa treci raul.
Atunci revenim la alternative. Asa cum berii la dozator ii trebuie alternative reprezentate de berea la recipient fara lamaie, la fel si toaletei in natura ii trebuie o alternativa reprezentată de toaleta ecologica.
Toaleta ecologica poate fi pe bani. 1 leu intrarea si se autofinanteaza. Însă de obicei o problema a acestor toalete este ca nu-s curatate. Dimineata nu prea mai poti intra in ele din cauza a ce gasesti acolo. Pana acum nu am vazut o intrunire in Romania unde sa existe personal care sa curete toaletele, de la firma de la care vin acestea.
Desigur mai pot fi facute niste paravane din panza sau alt material ieftin. Daca boschetii nu ajung facem niste boscheti artificiali. Doi busteni pot face un podet simplu peste rau. Solutiile simple aduc bucurii mari.
De asemenea se poate stabili un perimetru pentru corturi si un altul pentru necesitatile fiziologice. Adica nu punem corturile oriunde. Am gasit un cort verde dincolo de rau fix in cea mai buna zona in care un om isi putea face nevoile. Foarte riscant locul ala pentru pus cortul. Mai ales noaptea.
In general lumea dupa ce sa duce acolo unde merge omul singur, se spala pe maini. Ca asa e igienic. Chiar daca ai un rau in apropiere este riscant sa te igienizezi in el. Te poti gandi ca mai sus in amonte cineva isi face nevoile in acel rau.
La o intrunire din Bulgaria unde nu exista apa curenta am vazut niste cisterne de la care erau trase niste tevi cu robineti. Probabil ca prin sate exista ceva cisterne ce se pot inchiria ieftin sau se pot inchiria niste recipiente din plastic de la magazinele mari cu materiale de constructii.
Chiar daca zonele in care sunt organizate intrunirile sunt superbe, nu este suficient. Cu totii ar trebuie sa fim constienti de eforturile facute de organizatori pentru a ne face sa ne simtim bine. Dar si organizatorii ar putea, daca vor, sa fie putin mai atenti la mici detalii ce ar putea transforma o intrunire frumoasa intr-una fabuloasa.
Inca o data vreau sa ii felicit pe baietii de la Black Helmes pentru efortul deosebit si sper sa ne revedem anul viitor in conditii mult mai bune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu